×

KARDİYOLOJİ

Anasayfa Birimler Kardiyoloji

Birinci International Hastanesi

Gününüzde ana bilim dalı olarak hemen tüm hastane ve sağlık kuruluşlarında yer alan kardiyoloji ünitesi, kalp ve dolaşım sistemleri ile ilgili rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilidir. Nefes darlığı, çarpıntı, bayılma, çabuk yorulma belirtileri, ödem, göğüste meydana gelen ağrılar, gibi belirtilerden şikayet eden bireylerin teşhis ve tedavileri hastanelerin kardiyoloji bölümünde uzman kardiyologlar tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 175 bin kişi Kalp hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmekte olup, hastaların % 10’u herhangi bir belirti göstermeyen kalp krizleri sonrasında yaşamını yitirmektedir. Bu sebeple özellikle 40 yaş üstü bireylerin belirli periyotlarla hastanelerin kardiyoloji bölümlerine başvurarak belirli tarama ve testlerden geçmesi gereklidir. Yetişkin bireylerin tanı ve tedavisi kardiyologlar tarafından yapılırken, çocuk yaştaki hastaların tedavileri Pediatrik kardiyologlar tarafından yapılmaktadır.

Bölüm Hakkında

Kardiyoloji bölümünde başta kalp yetmezliği olmak üzere birçok farklı hastalığın teşhis, tedavi ve cerrahi operasyonları yapılmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları,

  • Periferik arter rahatsızlıkları,
  • Hipertansiyon,
  • Aort yetmezliği,
  • Akut koroner sendromu,
  • İskemik kalp hastalıkları,
  • Anjina pektoris,
  • Doğuştan kalp hastalıkları,
  • Kalp ritminde meydana gelen bozukluklar teşhis ve tedavisi kardiyoloji bölümünde yapılan hastalıklar arasında yer alır.

Ayrıca endokrinoloji, Nefroloji gibi tıp dallarının alanlarında yer alan ve yüksek tansiyona bağlı olarak gelişen kalp yetmezlikleri, doğuştan veya çeşitli hastalıklarla birlikte ortaya çıkan ve gelişen kalp kapaklarıyla ilgili hastalıklar da kardiyoloji bölümünde tanı ve tedavi edilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

Günümüzde ana bilim dalı olarak farklı birçok hastalığı ele alan Kardiyoloji bölümü bu alanda son yıllarda yapılan araştırmalar, bilgi paylaşımları ve gelişen teknoloji sayesinde önemli bir ivme kazanarak gelişmesini ev bölümün birçok alt dala sahip bir ana bilim dalı olmasını sağlamıştır. Gelişmeye bağlı olarak yeni alt dalların oluşması bölüm üzerinde çalışan hekim sayısının artmasında da vesile olmuş yeni tanı ve tedavi yollarının oluşturulması sağlanmıştır. Dünyada her yıl yaklaşık 16 milyon kişinin kalp rahatsızlıkları sonucunda hayatını kaybediyor olması kardiyoloji bölümlerinin önemini gösteren önemli bir örnektir.

Diğer hastalıklar gibi erken teşhis ve doğru tedavi ile riskleri minimum düzeye indirgemeyi amaçlayan kardiyoloji üniteleri, bu tür rahatsızlıklarla ilgili sorun yaşadığını düşünen bireylerin belirli sürelerle check-up yaptırmasını tavsiye etmektedir.

Uygulamalar

Kardiyoloji ünitesine başvuran hastalar öncelikle hastalığın var olup olmadığı veya hangi düzeyde olduğunun belirlenmesi adına bazı yöntemlere tabi tutulmaktadır. Bunlardan ilki ve en önemlisi elektrokardiyografi testidir. Göğüslere yapıştırılan elektrotlarla kalp ritmini, kalbe kan taşıyan damarların durumunu, kaslarda oluşan yapısal değişiklikleri belirleyen uzman kardiyologlar, ihtiyaç duyulması halinde kalp ultrasonu uygulamasıyla farklı verilerin elde edilmesini sağlar.

Tedavinin sonraki aşamalarında uygulanan yöntemler doktorun talebine göre şekillendirilir. Damarlarda herhangi bir sorun olduğu düşünüldüğünde yapılacak efor testleri, hastanın durumunun daha net anlaşılmasını sağlayan yöntemlerden biridir. Test öncesi hastanın tansiyon ve nabzı ölçüldükten sonra, vücudun farklı bölgelerine bağlı olan elektrotlar efor testi makinesine bağlanır.  Hasta önceleri düz bir yolda yürürken giderek yükselen rampa ve yürüyüş hızı, hastanın kalple ilgili olası problemlerinin ortaya çıkmasını sağlar.

Bireylerin kalp ve damar sistemleri ile ilgili rahatsızlıkları farklı yöntemlerle ve farklı cihazlarla teşhis eden hekimler hastalığın durumuna göre ilaç uygulamaları veya cerrahi operasyonlarla tedavi yönteminde karar kılar. Kardiyoloji konusunda uzman olan hekimler teşhise yönelik uygulamalar sırasında,

  • Ekokardiyografi,
  • EKG (Elektrokardiyografi)
  • Holter monitör (Taşınabilir EKG cihazı)
  • Koroner anjiyografi
  • Eforlu EKG gibi farklı cihazlar kullanmaktadır.

Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında bulunan genel hasta servisleri ve yoğun bakım üniteleri, hastanın durumuna göre ve hekimin talepleri doğrultusunda hastaların tedavi edildikleri bölümlerdir. Acil müdahale gerektirebilecek hastalar günün her saati monitörlere bağlı olarak tedavi edilmekte olup, kalp ritimleri, nabız ve tansiyonları, kanda bulunan oksijen değerlerindeki değişkenlikler günün 24 saati takip edilmektedir. Tetkikler sonrasındaki tedavi aşaması, doktorların tavsiyesine uygun olarak eksiksiz ve düzenli bir şekilde uygulanarak hastanın yaşam konforunun sürekli hale gelmesi sağlanmalıdır. Kötü yaşam koşulları, içki, sigara alışkanlıkları, kötü beslenme, hareketsiz yaşam alışkanlıkları kalp ve dolaşım sistemlerine zarar vermektedir. Bu sebeple kalp rahatsızlıklarından mustarip olan bireylerin yaşamlarına özen göstermeleri hayati önem arz etmektedir.

Kardiyoloji Doktorları