×

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN NASIL GELİŞİR?

Çocuklarda Özgüven 

Özgüven kişinin kendine dair olumlu veya olumsuz yorumları içerir, bu kişinin düşüncelerini belirler ve duygularına yansır. Özgüvenli çocuklar genellikle;  beğenildiğini ve kabul edildiğini hisseder, kendine inanır, benliği hakkında iyi şeyler düşünür. Özgüveni düşük olan çocuklar ise; kendini eleştirir ve kendilerine karşı serttirler, diğer çocuklar kadar iyi olmadıklarını düşünürler. Başarılı oldukları durum yerine başarısız olduğu durumu  düşünürler. Yaptıkları işe karşı sürekli şüphe duyarlar. 

Özgüven Neden Önemlidir?

Kendilerini iyi hisseden çocuklar, yeni şeyler deneyecek özgüven'e sahiptir. Ellerinden gelenin en iyisini yapma olasılıkları daha yüksektir. Yapabileceklerinden gurur duyarlar. Özgüven, çocukların hatalarla baş etmesine yardımcı olur. Sonuç olarak özgüven çocukların okulda, evde ve arkadaşlarıyla daha başarılı olmasına yardımcı olur.

Özgüveni düşük olan çocuklar kendilerinden emin olamazlar. Oyunlara katılmakta çekinirler başkalarının onları kabul etmeyeceğini almayacağını düşünebilirler. Başkalarının onlara kötü davranmasına izin verebilirler. Kendileri için ayakta durmakta zorlanabilirler. Kolayca pes edebilirler veya hiç denemeyebilirler. Hata yaptıklarında, kaybettiklerinde veya başarısız olduklarında başa çıkmakta zorlanırlar. 

Özgüven Nasıl Gelişir?

Özgüven, bebeklikten itibaren başlar. Zamanla yavaş yavaş gelişir. Bir çocuğun kendine güveni, sevildiğini ve kabul edildiğini hissettiğinde başlar. Olumlu ilgi ve sevgi dolu bakım gördüğünde bu devam eder. Bebekler yeni yürümeye başlarken, bazı şeyleri kendi başlarına yapabilirler. Yeni becerilerini kullanabildiklerinde kendileri hakkında iyi hissederler. Ebeveynler dikkatli bir şekilde, bir çocuğun denemesine izin verdiğinde, gülümsediğinde ve bundan mutluluk duyduğunu gösterdiğinde öz saygıları artar.

Çocuklar ne zaman bir şeyler denerse, bir şeyler yapar ve bir şeyler öğrenirse, özgüveninin artması için bir fırsat olur . Bunlar; bir hedefe doğru ilerleme, okulda yeni bir şeyler öğrenme, arkadaş edinme, beceriler öğrenme (müzik, spor, sanat, yemek pişirme, teknik beceriler gibi...) favori aktiviteleri uygulamak, olumlu davranışlarda övgü almak desteklenmek ve teşvik etmek bunlar çocuğun özgüven gelişimini hızlandıran durumlardır.

  Uzman Klinik Psikolog Elif Saydam