×

DİŞLERİMİZİ NASIL FIRÇALAMALIYIZ?

Diş hekimleri çoğu kişinin dişlerini yanlış fırçaladığı ve bunun sonucunda çeşitli diş hastalıklarının ortaya çıktığı konusunda bizleri uyarıyor. Diş ve diş eti temizliği yeterince sağlanamadığında çeşitli diş hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Hastalıkları önlemenin tek yolu ise doğru diş temizliğinden geçiyor. Ağzınızda milyonlarca bakteri yer alır. Yediğiniz yiyeceklerin kalıntıları ağzınızda kaldığında bakteriler için uygun bir yaşam alanı oluşur. Eğer dişlerinizi düzgün şekilde temizlemezseniz bakteriler hızlı bir şekilde çoğalır ve diş yüzeyinde plak oluştururlar. Diş plağı diş minesini ve dişleri olumsuz yönde etkiler. Diş plağı temizlenmediğinde diş çürüklerine ve diş taşına neden olur. Ayrıca ağız kokusu da oluşur. Dolayısıyla dişlerinizi doğru bir şekilde temizlemeniz önemlidir. Peki diş nasıl fırçalanır? Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları sizin için sıraladık. 

Doğru Diş Fırçası Nasıl Olmalıdır? 

Ağız ve diş yapınıza en uygun diş fırçasında hekiminiz size önerecektir. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar bulunmaktadır. Sert diş fırçaları diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Yumuşak bir fırça ise dişlerinizi düzgün bir şekilde temizlemeyebilir. Genellikle orta sertlikte bir diş fırçası tavsiye edilmektedir. Elektrikli fırçalar ulaşılması zor olan yerlere daha rahat ulaşırlar. Elektrikli diş fırçaları her gün kullanıldığında sağlığınız için zararlı olabilir. Diş hekimleri haftada iki ya da üç kez elektrikli fırça ile dişlerimizi fırçalamanızı önerir. 

Doğru Diş Macunu Seçimi 

Diş macunlu seçebilmeniz için diş ve ağız yapınızın değerlendirilmesi gerekir. Mesela dişleriniz hassasa, hassas dişlere uygun olan bir diş macunu tercih etmelisiniz. Diş macununun size iyi gelmesi de önemli bir etkendir. Diş macununun tadı size iyi gelmiyorsa, midenize bulandırıyorsa bu diş macununun sağlığınız için iyi olması mümkün değildir. Bazı diş macunları kullanıldıktan sonra ağız içinde rahatsızlık yaratan bir tabaka oluşturabilirler. Size uygun olan bir diş macunu seçip kullanın. Eğer size iyi hissettirmiyorsa diş macununu değiştirin. Çoğumuz dişlerimizin daha parlak olmasını, daha beyaz olmasını isteriz. Bunun için de diş beyazlatıcı diş macunlarını tercih ederiz ancak bilinmeyen nokta şudur ki diş beyazlatıcı macunların 1 2 aydan fazla kullanılmaması gerekir. Diş beyazlatma etkisi olan diş macunları dış yüzeyine aşındırırlar. Bu yüzden uzun süre kullanılmamaları gerekir. Daha beyaz dişlere sahip olabilmek için diş beyazlatma uygulaması yaptırmanız çok daha sağlıklı olacaktır. 

Ne kadar diş macunu kullanmalısınız? 

Diş macunu reklamlarında gördüğümüz gibi diş fırçasının her yerine diş macunu sıkmamalıyız. Bize yıllarca bu şekilde öğretildi fakat bu, diş macunu firmalarının, diş macunlarını daha çok satabilmek için seçtiği bir yöntemden öteye geçmiyor. Diş macunu diş fırçasının sertliğini azaltmak ve oluşturacağı zararlı engellemek için kullanılır. Çok fazla diş macunu kullanmak diş fırçasının etkisini ortadan kaldırır. Bir bezelye tanesi kadar diş macunu, dişlerinizi temizlemek için yeterli olacaktır. 

7 Adımda Doğru Diş Fırçalama

  1. Diş fırçasını 45 derecelik bir açıyla dişlerinizin üzerine yerleştirin ve dişlerinizi bu şekilde fırçalayın.
  2. Dişlerinizin iç yüzeyini dikey ve dairesel hareketlerle temizleyin. Diş fırçasını ileri-geri hareket ettirerek dişlerin iç yüzeyini temizleyebilirsiniz.
  3. Arka dişlere doğru diş fırçasını yönlendirin. Diş fırçasında bulunan uzun kıllar arka dişlerin etrafına daha rahat ulaşır. Arka dişlerinizdeki çiğneme yüzeylerini dairesel hareketlerle temizleyin.
  4. Diş fırçasıyla yumuşak bir şekilde diş etlerinize masaj yapmayı ihmal etmeyin. Bunu düzgün bir şekilde yapabilmek için dişlerinizi iyice birleştirin.
  5. Dilinizi temizlemek için diş fırçasının arka yüzeyini kullanın. Bu beş adımı iki dakika içerisinde tamamlayın. 
  6. Diş ipi kullanın. Diş ipi dişlerinizin arasına giren yiyecek artıklarını ve diş aralarındaki plağı temizler.
  7. En son aşama ise ağız bakım suyu ile ağzınızı 30 saniye boyunca çalkalamaktır.