×

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN DOĞRU GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇİMİ

Yaz aylarının gelmesiyle, güneş ışınları da her geçen gün etkisini artırıyor. Bu durum da insanlara güneşten korunma ihtiyacı hissettirdiği için güneş gözlüğü kullanımının artışında önemli bir pay sahibi oluyor. Genellikle göz sağlığını korumak için değil aksesuar amaçlı takılan güneş gözlükleri rastgele alınıyor. Bu durum da göz sağlığını son derece kötü etkiliyor.

Göz sağlığını korumak için doğru güneş gözlüğü seçilmeli ve şu kriterlere dikkat edilmelidir;

1- Blokaj Derecesine Dikkat Edilmelidir

Güneş ışınları, insanlar hissedemeyeceği oranda UV radyasyonu yayar. Bu radyasyonu gözlerimizin algılama ihtimali de yoktur. Az miktarda D vitamini sağlamasına rağmen yüksek seviyedeki UV radyasyonu ciltte yanık ve kansere yol açabilir. Aynı şekilde gözlere de zarar verir. Bu yüzden güneş gözlüğü tercih ederken, %100 UVA ve UVB blokaj gibi özelliklere sahip olmasına özen göstermelisiniz.

2- Birçok Hastalığa Neden Olabilir

Bahsettiğimiz UVA ve UVB özelliklerine sahip olmayan gözlükler kesinlikle satın alınmamalıdır. Çünkü yüksek oranda UV ışınına maruz kalındığı taktirde, gözde basit kızarıklar oluşarak bazı belirtiler gerçekleşir. Bu kızarıklar zamanla kornea üzerinde damarsal tümör oluşumuna, katarakta, retina hasarına hatta tam anlamıyla bir tümör oluşumuna yol açabilir.

Güneş ışınları ciltte erken ve hızlı yaşlanmaya yol açtığı gibi göz kenarlarındaki kırışıklıkları da arttırmaktadır. Bu durumun sebeplerinden birisi ise gözleri ışığa karşı hassas olan insanları refleks olarak gözlerini kısmasıdır. Gözleri güneşin bu olumsuz etkilerinden korumak için gözlerinize uygun gözlüğü tercih ederek dışarı çıkmalısınız.

Ayrıca UVA ve UVB radyasyonu yaz aylarında diğer aylara oranla en az 3 kat daha fazla olduğu için özellikle plajda, denizde ve rakımı yüksek yerlerde mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

3- Yalnızca Güneşli Havalarda Kullanılmamalıdır

Güneş gözlüğü sadece güneşli havalarda değil, yüksek ışık bulunan ortamlarda da kullanılmalıdır. Solaryum yataklarından karlı arazilere kadar geniş bir yelpazede güneş gözlüğü kullanmamak, gözde ciddi ağrılı kornea hasarlarına yol açabilir.

4- Ucuz Gözlük Kullanılmamalıdır

Aksesuar amaçlı olarak ucuz güneş gözlüğü kullanmak yerine hiç güneş gözlüğü takmamak çok daha faydalıdır. Çünkü UV koruması olmayan ya da zayıf olan gözlük, gözde oluşacak zarar arttırır. Gözlük camı ne kadar kaliteli ise gözdeki konforu ve görme kalitesini arttırır.

5- Pahalı Gözlük Kaliteli Demek Değildir

Gözlüğün UV koruma derecesi, camın koyuluğu, rengi, markası veya fiyatı ile tespit edilemez. UV koruma derecesini camın hammaddesi ve sahip olduğu UV amaçlı kaplama belirler. Bu kaplamaya sahip olmayan gözlükler %88 oranında, polikarbonat yani kaplamalı camlara sahip olan gözlükler ise %100 oranında UV blokajı yapar. Ucuz gözlüklerin camı ise triasetat adında bir maddeden yapılır. Bu maddeden yapılan gözlüklerin UV blokaji ise %40 civarındadır. Polarize gözlüklerin ise tamamı %100 UV blokaj özelliği gösterir. Bu durum maliyetini de arttırmaktadır. Ancak çok ucuz bir gözlük de eğer iyi bir UV koruması içeriyorsa güvenle kullanılabilir.

6- Çocuklar İçin de Gözlük Alınmalıdır

Çocukların yaşadığı en büyük sorunların başında gelen alerjilerin en büyük sebeplerinden birisi güneş ışınlarıdır. Bu yüzden çocuklarda da gözlük kullanımı çok önemlidir. Eğer sahip olunan alerji güneşe karşıysa güneş gözlüğüne ek olarak şapka da kullanılmalıdır.

Küçük İpuçları
  • Geniş çerçeveli güneş gözlüğü modelleri, göz çevresini sarması nedeniyle güneş ışığından daha fazla koruyacağı için tercihiniz olmalıdır.
  • Koyu camlar güneş ışığından daha fazla korur fikri yanlıştır, bahsedilen koruma özelliğinde olan herhangi bir cam seçilebilir.
  • Güvenilir optik markaları tercih edilmelidir.