×

KAMUOYU DUYURUSU

 

KAMUOYUNA DUYURU

 

 

Kurulduğu ilk günden beri insan hayatının her şeyden değerli olduğu bilinciyle hareket eden hastanemiz, modern tıbbın en son teknolojik imkanlarını kullanarak hastalarımıza en iyi tanı ve tedavileri uygulamayı ilke edinmiştir. Bu çerçevede hem yurtiçi hem yurtdışından on binlerce hastanın şifa bulmasına vesile olmuştur. Son günlerde yaşanan ve bizleri de derinden üzen ‘’Yenidoğan Yoğun Bakım Soruşturması’’ ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

 

Kamuoyunun gündeminde olan ve bizi de derinden üzen ‘’Yenidoğan Yoğun Bakım Soruşturması’’ kapsamında, iddia edilen hususlarla ilgili kamu davası açılmış olup konu hepimizin güvencesi olan Yüce Türk adaletine intikal etmiştir. Gizlilik kararı olan ve hali hazırda devam eden yargı süreciyle ilgili mahkemelerimizin etki altında bırakılmaması hepimizin ortak hassasiyeti olmalıdır. Bu çerçevede herkesi hukuki ve ahlaki bir yükümlülük olan ‘’Masumiyet Karinesi’’ hususunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Yüce Türk adaletinin suçluları ve masumları ayırt edeceğine ve suçlu olanlara gerekli cezayı en kısa sürede vereceğine inancımız tamdır.

 

 

Başka bir hastanede akut solunum yetmezliği, kardiyak arrest (ani kalp durması) ve Bronkopnömoni (ağır zatürre) tanılarıyla tedavi görürken iki kez kalbi duran yabancı uyruklu (Nijerya) Michelle Nwando Opara isimli 6 aylık hasta, solunum cihazına bağlı olarak 17.01.2024 tarihinde akşam üzeri hastanemizin Acil bölümüne ambulansla getirilmiştir. Hastamızın hayati tehlikesinin çok yüksek olması nedeniyle acilen tedavi altına alınmış ve yapılan tüm müdahalelere rağmen ertesi gün 18.01.2024 tarihinde vefat etmiştir.

 

Sağlık Bakanlığımız ‘’Bebek Ölümleri İzleme Sistemi’’ üzerinden rutin olarak tüm bebek ölümlerini aylık olarak incelemeye tabi tutmaktadır. Nitekim Michelle Nwando Opara ile ilgili de 2024 Ocak ayında gerekli inceleme ve soruşturma işlemleri hemen başlatılmış olup ve süreç devam etmektedir. Öte yandan, sosyal güvencesi olmayan yabancı uyruklu hastaların tedavileriyle ilgili SGK tarafından özel hastanelere herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Dolayısıyla kamuoyunda iddia edildiği gibi SGK’nın zarara uğratılıp, SGK üzerinden kamu zararı oluşturulması da söz konusu değildir.

 

Yüce Türk adaletine intikal etmiş bir konuda dava sonucunun beklenmesi, önyargı ile hareket edilmemesi, konuyla hiç ilgisi olmayan diğer doktor ve sağlık çalışanlarının töhmet altında bırakılmaması evrensel hukukun ve kamu vicdanının gereğidir. Ayrıca, COVID 19 sürecinde gecesini gündüzüne katarak aziz milletimizin hizmetkarı olan, yerli ve milli servetimiz hastanelerimizin haksız bir şekilde yıpratılması ve bu kurumlarda çalışıp evine ekmek götüren binlerce emekçinin işini kaybetmesi, ailelerinin ve çocuklarının bu durumdan telafisi mümkün olmayan zararlar görecek olması derin üzüntü vericidir. İşlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan binlerce sağlık çalışanımızın yanında olduğumuzu ve bu süreçte onların haklarını da savunmak için gereken tüm adımları atacağımızı belirtmek isteriz.

 

Birinci Hastanesi olarak devam eden yargı sürecinin sonucunun beklenmesi, konunun hassasiyeti nedeniyle yapılacak açıklamaların ve paylaşımların insan hayatının kutsallığı gözetilerek özenle yapılması, Sağlık Bakanlığı’mızın ve hastanemizin resmi beyanlarının dikkate alınması hususunu aziz milletimize saygılarımızla arz ederiz.

 

 

BİRİNCİ HASTANESİ