×

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

1.Kahvaltıyı atlamayın.

Eti kesip pişirme süresi boyunca yaşanan açlık vücut sağlığını olumsuz etkiler. Kahvaltıyı iyi ve dengeli yaptığınız takdirde kan şekeri dalgalanması yaşamazsınız.

2.Gün içerisinde tükettiğiniz protein miktarlarına dikkat edin.

Kırmızı et tüketiminin tavan yaptığı bu günlerde tükettiğiniz etin porsiyonları sizin için önem teşkil ediyor. Örneğin, sabah kahvaltıda yumurta yemeyerek günlük aldığınız protein miktarınızı düşürebilirsiniz.

3.Etin yanında mutlaka salataya yer verin.

Tabağınızı 4e böldüğünüzü hayal edin. Etinizi tabağın 4'te birine, salatanızı tabağın yarısına, pilav vb tahılları tabağın kalan 4'te 1lik kısmına koyun. Böylece etin içerisindeki Demir, C vitamini ile etkileşime girerek çok daha iyi bir şekilde kullanılabilir.

4.Sebze ve meyveyi unutmayın.

Etin içerisindeki serbest radikallerden korunabilmek adına sebze ve meyve miktarlarınızı biraz daha arttırabilir ve antioksidanlar sayesinde zararlarından korunabilirsiniz. Aynı zamanda posa içeriğinden dolayı hazımsızlık yaşama riskinizi de azaltır.

5.Egzersiz olmadan olmaz.

Gün içerisinde yapacağınız 45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş hem yediklerinizi sindirmeniz hem de sağlığınız için atlanılmaması gerekenler arasında.

6.Tatlıya dikkat!

Bayramda en korkulan durumlardan biri her ziyarette ikram edilen tatlıları reddedememe durumudur. Kendinize bir limit koyun ve o limitin üzerine çıkacağınız zaman kendinize dur diyin. Bunun için ev ziyaretleri öncesinde ara öğün yapmış olmak sizin daha tok olmanıza ve kendinizi frenlemenize yardımcı olacaktır.

7.Günde 1 sade maden suyu içebilirsiniz.

Eğer tansiyon vb rahatsızlıklarınız yoksa sindirime yardımcı olabilmesi için ara öğününüzde 1 sade maden suyu içebilirsiniz. Ama burada önemli olan içtiğiniz maden suyunun sade ve sodyumu düşük olanlardan tercih edilmesidir.

8.Eti depolarken dikkat edin.

Kurban etleri hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Ölüm sonrası katılığı sırasında etler, önce güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15 santigrat derecede ) 3-4 saatlik bir süre bekletilmelidir.Etin ölüm sonrasındaki olgunlaşması için 4 santigrat derece civarında belirli bir süre depolanması gereklidir. Etin soğutucularda 4 santigrat derecede olgunlaşması için 24 saat yeterlidir.

Midede hazımsızlık veya şişkinlik problemi olanlar eti 24 saat bekletmeden tüketmemeli.

9.Kronik rahatsızlığı olanlar porsiyon sınırını aşmamalı.

Kurban bayramında şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık sorunları olan bireyler ve yaşlılar beslenme düzenlerine dikkat etmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, kolesterol, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli. Eti kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır.

10.Günde 2-2.5 lt su tüketilmelidir.

Vücudun toksinlerden arınması için 2-2.5 lt su içmelisiniz.

11.Eti kızartma veya kavurma yapmayın.

Sağlık için eti kızartma ve kavurma yapmak yerine ızgara, haşlama ve buğulama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Diyetisyen Çiğdem TAŞKENT