×

REFLÜ NEDİR? REFLÜ TEDAVİSİ

Reflü Nedir?

Reflü, mide içeriğinde bulunan ast – peptik mide sıvısı veya alkali sekresyonların yemek borusuna kaçması sonrasında meydana yemek borusunda meydana gelen semptomlar veya patolojik değişiklikler sonucu meydana gelen bir hastalıktır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Gastroözofageal reflü, (GER) reflünün en sık görülen hali olarak bilinmektedir. Bu tür rahatsızlıklarda ortaya çıkan en önemli semptomlar ise, ekşime, göğüs arkasında yanma belirtileri, ağıza acı su gelmesi retrostemal yanma olarak adlandırılmaktadır. Reflü ile ilgili semptomlar arasında ilk sıralarda kardiyak olmayan göğüs ağrıları, ses kısıklığı, diş lezyonları, ağız kokusu, astım yer almaktadır. Reflünün sebep olduğu başlıca komplikasyonlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Ülser,
  • Kanama
  • Astım,
  • Kronik bronşit,
  • Darlık,
  • Farenjit,
  • Larenjit,
  • Pnömoni,
  • Ağız ülserleri,
  • Tortikolis,
  • Kronik sinüzit gibi rahatsızlıklardır.

Reflü Tanısı Nasıl Konur?

Hastaya reflü tanısı konulabilmesi endoskopi ve hastanın hikâyesi ile konmaktadır. Hasta tarafından dile getirilen şikâyetler endoskopide belirgin bir şekilde görülmez ise, hastaya 24 saat süreyle pH-metre monitorizasyonu yapılmaktadır.

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü hastalığının tedavisi medikal veya cerrahi seçeneklerle mümkün olabilmektedir. Ne tür tedavi uygulanacağına karar verilebilmesi için hastadaki reflünün patofizyolojik sebeplerin titiz bir şekilde incelenmesi gereklidir. Bu incelemeler sonrasında özellikle alt özofagus sfinkter yetmezliğinin ve geniş bir mide fıtığı ( hiatal herni) varlığının ortaya konulması gereklidir. Tıbbi tedaviye direnç gösteren olgularda duodenogastrik reflünün varlığı araştırılmalıdır. Medikal ve cerrahi tedavi uygulamaları birbirine alternatif olmadığı gibi, temelde birbirlerini tamamlayan tedavi yöntemleridir.

Reflü Tedavi Edilmezse Neler Olur?

Uzman doktorların genel kanısı, reflünün ciddiyetle takip edilmesi ve ciddiye alınması gereke bir rahatsızlık olduğudur. Tedavi edilmediğinde kanser dâhil olmak üzere birçok hastalığa sebep olması, hastalığın önemini anlatmak bakımından büyük öneme sahiptir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışıyla oluşan ve ses kısıklığı, boğaz ağrısı, göğüste yanma biri birçok semptomlara sebep olan reflü, tedavi edilmediğinde yemek borusu kanserine kadar ilerleyen hastalıların oluşmasına sebep olmaktadır. Toplam nüfusun yaklaşık beşte biri reflü konusunda şikâyetçi olup, ameliyat gerektiren vakalar oldukça düşük sayıdadır.

Reflü Diyeti Nasıl Yapılır?

Kötü beslenme alışkanlıkları, stresli çalışma ortamları, yaşam ve uyku düzensizlikleri sebebiyle ortaya çıkan reflü, yaşam kalitesine olumsuz etkileriyle bilinen bir hastalıktır. Doğru bir beslenme takvimi hazırlamak ve uygulamak, kötü yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve sağlıklı bir diyet yapmak reflünün etkilerini gittikçe azaltarak ortadan kaldırabilmektedir. Reflü diyetinin başarılı olabilmesi için,

  • Yağlı yiyecek çeşitlerinden uzak durmak,
  • Asitli içecek tüketmemek,
  • Baharat kullanımından uzak durmak,
  • Az miktarda ve sık yemeye özen göstermek,
  • Kilo vermek,
  • Alkol tüketiminden uzak durmak,
  • Yemek yerken su içmekten kaçınmak gerekir.

Reflünün etkisini en asgari düzeye indirecek önlemler arasında yer almaktadır. Bunların dışında, dar elbise giymemeye özen göstermek, yatağa girmeden 2-3 saat önce yiyecek tüketilmemesi, yumurtanın sadece beyazının tüketilmesi reflü hastalığının önlenmesinde tavsiye edilen diyet yöntemleridir.

Reflü ile ilgili şikâyetlerin önüne geçmek için uzman hekimler kontrolünde oluşturulacak olan diyet programını uygulayarak hastanın sağlığına kavuşması mümkündür. Reflü ile mücadele sırasında tetikleyici gıdalardan uzak durmak en iyi seçenektir. Küçük lokmalar halinde beslenmek, yemekten hemen sonra uyumaktan kaçınmak reflü diyetinin en önemli püf noktaları arasında yer almaktadır.

Reflü Ülsere Neden Olur mu?

Bu tür bulguların elde edilebilmesi için endoskopik incelemeler gerekli olsa da, klasik reflü belirtileri tanının konabilmesi açısından temel teşkil edebilmektedir. Bazı durumlarda ülser hastalığına sebep olabilen reflü, bireylerin günlük yaşam konforunu olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Daha rasyonel bulgular elde etmek amacıyla bir cihaz tarafından 24 saat süreyle yemek borusuna gelen yiyeceklerin mide asidinin ölçülmesi, reflüye kesin tanı koyabilmeyi mümkün kılmaktadır. Bazı durumlarda reflüye bağlı olarak oluşan kanamalar, yemek borusunda delinmeler ve ülser oluşabilmektedir.

Reflü Kansere Neden Olur mu?

Bu tür endişelerden kurtulmanın tek yolu, uzman bir doktor kontrolünden geçmektir. Reflü ile ilgili olarak sonuçlanan en kötü hikâye kanser oluşumlarıdır. Direkt olarak kansere yol açtığı söylenememekle birlikte, reflü hastalığından rahatsız olan bireylerin doktor kontrollerini aksatmaması gereklidir.