×

SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN 10 ÖNEMLİ İPUCU

Özgüvenin en büyük simgesi rahat ve kendine güvenli bir gülüştür. Çoğu kişi dişlerini yeterince beyaz ve düzgün bulmadığı için etrafa gülücükler saçmalıktan kaçınır. Pozitif olmanın en büyük destekçisi gün içinde bol bol gülümsemektir. Peki, siz yeterince gülümseyebiliyor musunuz? Eğer sağlıklı dişlere sahip olursanız bu pek de zor olmayacaktır. İşte sağlıklı dişler için 10 önemli ipucu!

1 - Düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın

Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Eğer her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayamıyorsanız bile gün içinde en az 2 kez dişinizi fırçalamamız gerekir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınızda dişlerinizde ve diş etlerinizde bakteri oluşumunu önlersiniz. Böylece diş ve diş eti sağlığınızı korumuş olursunuz.

2 - Sağlıklı beslenin

Tüm vücut sağlığımızda olduğu gibi diş sağlığımız için de gün içinde almamız gereken belirli vitamin ve mineraller vardır. Kalsiyum vücudumuzda en çok dişlerimizde depolanır. Kemik sağlığımız için olduğu kadar diş sağlığımız için de yeteri kadar kalsiyumlu gıdalar tüketmemiz gerekir. Ayrıca dişlerimiz için A, C, D vitaminleri; magnezyum ve fosfora da ihtiyacımız vardır.

3- Ortodonti tedavisini düşünün

İnci gibi sıralı ve beyaz dişler hepimizin hayalidir. Ancak dişlerinizi ne kadar temizlerseniz temizleyin, diş yapınızı değiştiremezsiniz. Düzgün dişlere sahip olmak için diş teli taktırmak gibi çeşitli ortodonti tedavisine başvurabilirsiniz.

4- Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin

Ortalama olarak diş hekiminizi yılda bir veya iki kez ziyaret etmeniz gerekir. Birçok kişi diş hekimine başvurmak için dişlerinin ağrımasını bekler. Aslında dişlerinizin ağrımasını beklemeden diş hekimine gittiğinizde olası diş kayıplarının önüne geçersiniz. Ayrıca ağız kanseri gibi sadece diş hekiminin tanı koyabileceği hastalıkların da erken teşhisi için diş hekimine düzenli gitmenizde fayda vardır.

5- Yemeklerden sonra su için

Yemeklerden sonra içeceğiniz bir bardak su sayesinde ağzınıza kalmış yiyecekleri temizler ve yiyeceklerin asitliğini nötralize etmiş olursunuz. Ağızdaki asitler diş minesine zarar verebilir ve dişlerin çürüme riskini artırabilir. Bu yüzden bir bardak suyu ağzınızı çalkalayarak içebilirsiniz.

6- Sigarayı bırakın

Sigara sadece dişlerde leke oluşumuna neden olmakla kalmaz aynı zamanda kalp ve akciğer gibi hayatı organlarınızda ciddi sağlık riskleri oluşturur. Sigara içenler sigara içmeyenlere oranla 4 kat daha fazla diş eti hastalıklarına sahiptir. Eğer diş ve diş etleriniz için sağlıklı bir seçim yapmak istiyorsanız sigarayı bırakmakla işe başlayabilirsiniz.

7- Diş ipi kullanın

Dişlerimizi fırçalarken asla erişemeyeceksiniz noktalar bulunur. Diş aralarında yemek artıkları ve plaklar oluşur. Bunları sadece diş ipi ile ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yüzden dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi kullanın.

8- Ağız bakım suyu kullanın

Eczanelerde ve kişisel bakım marketlerinde ağız bakım suları satışa sunulmuştur. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra kullanacağınız ağız bakım suyu sayesinde iltihapları önlemiş olursunuz. Ayrıca ağız bakım suyu ağız kokusunu da önlemektedir.

9- Sakız çiğneyin

15 dakikayı aşmayacak şekilde sakız çiğnediğinizde tükürük oluşumunuz artar. Tükürük zararlı mikroorganizmaları yok eden en doğal silahımızdır. Ayrıca sakız çene kaslarınızı da kuvvetlendirecektir.

10- Asitli içeceklerden uzak durun

Kola ve gazoz gibi asitli içecekler ağız içindeki asit baz dengesini bozar. Bu yüzden mümkünse gazlı içecek tüketmeyin. Eğer çok seviyorsanız bu tür içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketin.