×

ŞAŞILIK NEDİR? ŞAŞILIK TEDAVİSİ

Farklı birçok neden meydana gelen şaşılık rahatsızlığı birçok insanda karşılaşılabilen bir göz rahatsızlığıdır. Göz yapısındaki farklılıklardan kaynaklanan bu rahatsızlığın oluşmasında tek bir nedenin varlığından söz etmek mümkün değildir. Şaşılığın tedavisinin yapılabilmesi için erken teşhis konması ve tedavisine başlanması son derece önemli olan bir durumdur

Şaşılık Nedir?

Şaşılık rahatsızlığı her iki gözde bulunması gereken paralelliğin kaybolması durumudur. Her iki gözde de 6 adet göz dışı kas bulunur. Bu kasların bir tanesinde ya da birden fazlasında kuvvet fazlalığı ya da azlığı şaşılığa yol açar. Şaşılık rahatsızlığında bir göz düz bakarken bir diğeri  içe ,dışa  ya da daha farklı bir yöne bakabilir.

Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Şaşılık rahatsızlığının anlaşılmasında çeşitli belirtiler bulunuyor. Bu belirtilerin bir tanesi ya da birkaç tanesi aynı anda görülebilir. Şaşılık belirtileri;

  • Gözlerin sulanması
  • Gözlerde sürekli olarak meydana gelen ağrılar
  • Baş ağrısı
  • Çift görme
  • Göz yapısında paralellik olmaması
  • Üç boyutlu olan görüntünün kaybolması
  • Bulanık görmeye başlama
  • Baş ya da yüzün sürekli bir yana dönük izlenimi vermesi

Şaşılığın gerçek anlamda teşhisinin konulabilmesi için detaylı bir muayeneden geçirilmesi gerekir.

Şaşılık Nedenleri Nelerdir?

Şaşılığın ortaya çıkmasında tek bir nedenden bahsedilemez. Sorunlu bir hamilelik dönemi, çocukların geçirdiği rahatsızlıklar, genetik yatkınlık ve daha birçok neden sayılabilir. Çocuklarda iki yaşından sonra ortaya çıkan şaşılıklar daha çok göz bozukluğundan kaynaklanan bir şaşılık türüdür. Gözlerde kayma ya da ateşli hastalık sonrasında da bu tür bir rahatsızlık görülebilir. Göz kasları tamamen beyinden yönetilir ve beyindeki bu sinirlerde birtakım felç durumları oluşabilir. Bunlar gözlerde kaymalara neden olur. Kafa travmaları, ateşli rahatsızlıklar ve ileriki yaşlarda görülen şeker hastalıkları da şaşılığa neden olan durumlardandır.

Şaşılık Tanısı

Şaşılık tanısının konulabilmesi için bir ya da birden fazla rahatsızlık belirtisinin görülmesi gerekiyor. Uzman doktorlar tarafından konulan tanı neticesinde bir tedavi şekline karar verilir ve şaşılığın giderilmesi sağlanır. Ancak bu rahatsızlıkta erken teşhis son derece önemlidir. 

Şaşılık Tedavisi

Nedenler farklı olduğundan tedavi süreci de farklılık gösterebiliyor. Bu rahatsızlık her yaşta tedavi edilebiliyor. Ancak erken tedaviye başladığında daha kısa sürede yanıt alınabiliyor. Tedavi yöntemleri; gözlükle tedavi, kapama tedavisi, ortoptik tedavisi, cerrahi müdahale ve botoks yöntemleridir.

Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Şaşılık tedavisi gören insanların bu süreçte dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunlardan ilki hastanın ameliyat sonrasında izlenmesidir. Doktorların süreç hakkında mutlaka hastalarını bilgilendirmesi gerekiyor.. Ameliyat sonrasında ağrı ve kızarıklık olabilir eğer şiddetli ve uzun sürer ise doktorunuza başvurmanız gerekir. Şaşılık ameliyatı sonrasında bir-iki hafta boyunca kontakt lens kullanımına müsaade edilmiyor.