×

SOL TARAFINA YATMANIN 7 ÖNEMLİ FAYDASI

Günlük hayatta farkında olmadan yaptığımız birçok ‘küçük’ hareket sağlığımıza büyük etkiler yapıyor. Uyumanın; düzenli ve kesintisiz uyumanın ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Ancak bilinmeyen altın bir detay daha var; sol tarafımıza yatmak.  Doğu tıp geleneğine göre sol tarafımıza dönük bir şekilde uyumak sağlığımız için olumlu etkilere sebep oluyor. Bu durum zamanında bir teori olarak görülse de günümüz teknolojisiyle yapılan araştırmalar bu görüşü kanıtlar nitelikte. Sol tarafa yatmanın en temel faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz;

Lenf Sistemimizi Destekler

Sol tarafımıza yatmak; vücudumuzun lenfatik kısmı sol taraf olduğu için, lenf bezlerinin, lenf sıvısının ve atıklarının daha iyi filtrelenmesine yardımcı oluyor. Elde edilen veriler sayesinde beynimize atık maddelerden arınma konusunda da hızlandırıcı bir etkide bulunuyor. Sağ tarafa yatmak ise tam tersi etki göstererek lenf sisteminin işleyişini yavaşlatıyor.

Sindirimi Kolaylaştırır

Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.

Reflüyü Hafifletir

Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz. Sağ tarafa yatmak ise bu belirtinin artmasına ve şiddetlenmesine sebep olur.

Sırt ve Bel Ağrılarını Hafifletir

Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar.

Kalbin Daha Sağlıklı Çalışmasını Sağlar

Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.

Hamileler İçin de Faydalıdır

Doktorlar, kan dolaşımını rahatlatması etkeninden dolayı, hamilelere özellikle sol tarafa yatmalarını önermektedir. Aynı zamanda bel üzerindeki baskıyı ve rahimin karaciğeri sıkıştırma riskini önler. Bu da rahime, böbreklere ve fetüse giden kan akışını arttırır.

Dalak Sağlığını Arttırır

Kanın temizlenmesini ve lenf fonksiyonlarının düzenli işlemesini sağlayan dalak vücudumuzun sağ tarafında yer almaktadır. Sol tarafımıza uyuduğumuz zaman sıvılar dalağa daha kolay iletilmekte, bu da vücudun yer çekimini doğallaştırmaktadır. 

Bu tavsiyelerin arkasına uyku pozisyonunu değiştirmeyi düşünebilirsiniz, düşünmelisiniz. Ancak bu kolay bir aşama değildir. Ancak çeşitli stratejiler eşliğinde bu aşamayı atlatabilirseniz bu küçük değişiklikle sağlığınıza büyük faydalar sağlayabilirsiniz. Tüm bunları yapmak, hem geceleri daha rahat bir uyku çekmenizi, hem de gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.