×

YAZIN GÖZ SAĞLIĞINIZI KORUMANIN YOLLARI NELERDİR?

Yaz mevsimine girmeye başladığımız şu aylar, yeterli göz bakımı veya gözlere uygun koruma sağlamanın gerekliği olduğu zamandır. Gözleri, güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalma riskini minimuma indirmeli ve farkında olunmayan diğer tehlikeler için son derece dikkat edilmelidir. Yazın göz sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken birçok önemli husus vardır. Bunlar; Komple Ultraviyole Korumalı Güneş Gözlüğü Takılmalıdır: Cildi, ultraviyole radyasyondan (UVR) korunması gerektiğini ve gözlerin de benzer bir korumaya ihtiyacı olduğu zaten bilinir. UV radyasyonu, güneşten gelir ve su veya kum gibi yüzeylerden de yansıtılabilir. Gözleri, UV radyasyonunun maruziyetinden korumanın en iyi yolu, zararlı UV ışınlarına karşı %100 koruma sağlayan güneş gözlüğü kullanmaktır. Bulutlu günlerde bile mutlaka gözlük takılmalıdır. UV ışınlarına çok fazla maruz kalmak, kısa vadede fotokeratite veya foto konjonktivite (daha yaygın olarak kar körlüğü olarak bilinir) neden olabilir. Sürekli UV ışınlarına maruz kalma, katarakt gelişimine, pterygiuma (kornea üzerinde kanserli olmayan bir büyüme) veya göz kapaklarının cilt kanserine neden olabilir. Havuzda Deniz Gözlüğü Kullanın: Mikroplara maruz kalmaktan korumak için havuzlara atılan klor, gözlere zarar verme potansiyeline sahiptir. Koruma için en basit çözüm, havuzda yüzmeye her gidildiğinde koruyucu gözlük takmaktır. Bu durum, denizde veya diğer doğal su kütlelerinde yüzmek için de geçerlidir, çünkü bu gibi yerler de gözlere zarar verebilecek farklı kirletici maddeler içerebilir. Klora sık maruz kalmak, kornea epitelinin bütünlüğünü olumsuz yönde etkileyebilir. Epitel, korneayı, tahriş edici maddelere ve patojenlere karşı koruma sağlar. 

Eller Sürekli Yıkanmalıdır: Yapılan araştırmalar, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun düzenli olarak ellerin yıkanması olduğunu gösteriyor. Bu uygulama, konjonktivit gibi gözle ilgili rahatsızlıklardan kaçınmak için de çok önemlidir. Herhangi bir göz ameliyatından sonra gözler, enfeksiyona daha yatkın bir hale gelebilir. 

Şapka Takılmalıdır: Dışarıya her çıkıldığında güneş gözlüğü takılsa bile, gözlere ve göz kapaklarına tam manasıyla UV ışını koruması sağlanamaz. Bunun için gözlüğün yanında şapka takılması da gerekir, bu durum UV maruziyetini ciddi düzeyde azaltır. 

Kimyasallara Karşı Korunmalıdır: Herhangi bir toksik kimyasalla çalışırken koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Gözle ilgili kimyasal yanıklar, ciddi hasara veya körlüğe neden olabilecek ciddi bir oküler acil durumu temsil eder. 

Açık Hava Etkinlikleri Sırasında Göz Koruyucu Takılmalıdır: Mümkün olduğu kadar gözün aşınmasına neden olabilecek yabancı cisimlerle temastan kaçınılmalıdır. Kornea yaralanmalarının çoğu, bir veya iki günde çok fazla ağrı veya zorluk çekmeden iyileşir. Bununla birlikte, ahşap veya bahçe işleri gibi bazı ortamlar daha uzun süreli yaralanma riski taşır. Yüzü ve gözleri, olası hasarlara karşı korumak için her zaman ilk önce gözlük veya başka kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır. 

Sağlıklı Beslenilmeli ve Bol Su İçilmelidir: Beslenme gücünü zenginleştiren, görme duyusunu geliştiren ve uzun vadeli görme sorunlarının gelişmesini önleyen birçok besin vardır. Lutein ve zeaksantin, maküler dejenerasyon ve kataraktlara karşı direnç gösterdiği bilinen antioksidanlardır. Yiyeceklerine, C vitamini, E vitamini ve çinko bakımından yüksek oranda takviye eklemek, yaşa bağlı makula dejenerasyon belirtilerinin ciddi oranda azalmasına yardımcı olabilir semptomların ilerlemesini yavaşlatır. Ek olarak, yaz boyunca insanların susuz kalmaları daha muhtemeldir ve bu durum gözleri de büyük oranda etkileyebilir. Ciddi dehidrasyon vücudun, gözyaşı üretmesini zorlaştırarak göz kuruluğuna ve diğer görme sorunlarına yol açar. Her gün bol su içmek, dehidrasyonun olumsuz etkilerinin birçoğunu önleyebilir ve tersine çevirebilir, ayrıca normal göz işlevi için de yeterli sıvı sağlayabilir. 

Göz Damlası Kullanılmalıdır: Bazı durumlarda ağrıyı en aza indirmek veya diğer göz problemlerini yönetmek için bir tür göz damlası kullanılması gerekir. Bu durum özellikle glokom ameliyatı geçirenler için oldukça önemli olabilir. Uygun göz damlası için mutlaka göz doktoruna danışılmalıdır. 

Yeterli Uyku Alınmalıdır: İyi bir gece uykusu almanın ne kadar önemli olduğu bilinse de, özellikle yoğun bir yaşam tarzı olanlar yeterli düzeyde uyku almayabiliyorlar. Uykusuzluk, kronikleşen yorgunluğa yol açar ve insanlar yorgun olduğunda, gözlerini kuru hissetme olasılığı daha yüksektir. Bu durum, son derece tahriş edicidir ve hastalıklara maruz kalma olasılığını artıran lakrimal bezi uyarmak için gözleri ovmayı teşvik eder.

Hangi Güneş Gözlüğünü Almalıyız?

Bütün güneş gözlükleri aynı değildir. UV ışınlarının gözlere ciddi, uzun vadeli zarar verebileceği bilinen çok iyi bir gerçektir. Bu nedenle, yeni bir güneş gözlüğü için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk etapta, ultraviyole radyasyonun en az %98'ini bloke eden mercekli bir güneş gözlüğü şarttır. Isı yoğunluklarına göre sınıflandırılmış 3 çeşit UV ışını vardır. Bunlar, UV-A, UV-B ve UV-C’dir. UV-C ışınları vücuda zarar verme potansiyeline sahiptir. Neyse ki, ozon tabakası bu ışınların birçoğunu bloke eder ve bizi bu yoğun radyasyon biçiminden korur. UV-A ve UV-B ışınları ise maalesef ozondan geçer ve insanlara ciddi zararlar verir. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, hem UV-A hem de UV-B ışınlarını engellediklerinden emin olmaktır. Yaza girdiğimiz şu günlerde detaylı göz muayenesi yaptırmak ve uzmanlarımızdan sağlıklı öneriler almak için hastanemize başvurabilirsiniz.