×

ANESTEZİ TÜRLERİ NELERDİR?

Anestezi Nedir?

Anestezi kelime olarak hissizlik, duygusuzluk anlamına gelmektedir. Bazı sağlık sorunları, hastaların ameliyat olmasını kaçınılmaz kılmaktadır. İlk kez ameliyat olacak hastalarda ise akla gelen ilk soru "Ameliyat sırasında acı çeker miyim?" şeklindedir. Bu sorunun cevabı ise koca bir hayır olacaktır.

Ameliyatınız anestezi ile gerçekleştirileceğinden, hiçbir acı duymayacaksınız. Ancak anestezinin de çeşitleri vardır. Örneğin Genel Anestezi ile ameliyat gerçekleştirileceğinde bu durum, ameliyat başında uyuyup, ameliyattan sonra uyanacağınız anlamına gelmektedir. Ancak bu da akla "Ya uyur da uyanamazsam?" gibi sorular getirmektedir.

Bu sorunlarla baş etmek için, tüm anestezi çeşitlerini bilmek faydalı olacaktır.

  • Genel Anestezi

Hastanın anestezi etkisi altında olduğu sırada bilincinin tamamen kapalı olması demektir. Bu anestezi çeşidini oluşturmak için kullanılan maddelere anestezikler adı verilir. 2 şekilde alınabilir; damardan ve solunum yoluyla. Damardan verilene intravenoz, solonum yolundan yani oksijen ile birlikte kullanılanlara ise inhalasyon anestezikleri denmektedir. Hastaların özelliklerine göre seçilebilecek çok sayıda anestezik bulunmaktadır. Anesteziyle özdeşleşmiş olan ‘eter’ son yıllarda tercih edilmemekte, yerine modern tıp teknolojisi ile geliştirilen başka ilaçlar kullanılmaktadır.

  • Lokal Anestezi

Küçük cerrahi girişimler için kullanılmaktadır. Sadece tedavinin yapılacağı bölgeye uygulanmaktadır. Bu uygulamayı ameliyatı yapan doktorun yapması sorun olmamakta, ancak tedbirli olmak açısından lokal anestezi doktoru yanınızda bulunacaktır.

  • Bölgesel Anestezi

Vücudun kol, bacak, göğüs gibi belirli bir kısmının iğne ile enjekte edilerek uyuşturulmasına verilen isimdir. Epidural, sinir bloğu, spinal vb. çeşitleri vardır.

Anestezi, hastanın tedavi sırasında olumsuz durumlardan etkilenmemesi için geliştirilen ve uzun süredir tıp dünyasında yer alan bir ilaçtır. Bu ilaç son derece yararlı ve gereklidir. Ameliyata girmeden önce doktorunuzla kullanılacak anestezi çeşidi hakkında konuşmak, sorularınızı cevaplamanızı ve içinizin daha rahat etmesini sağlayacaktır.