×

ANKSİYETE BOZUKLUKLARI (KAYGI BOZUKLUĞU)

Anksiyete  Bozuklukları

Sürekli kafamda dönüp dolaşan düşünceler var, yaşadığım endişe tüm vücudumu geriyor, kalbim küt küt atıyor, olumlu düşünemiyorum, boğulacak gibi oluyorum, endişelerim çok yoğun  diyor ve buna benzer şeyler yaşıyorsanız  bu sizin gündelik hayatınızı etkilemeye başlamışsa şayet alt temelinde kaygı bozukluğu olabilir.

 

Günümüzde genetik ve çevresel temelli kaygı bozukluğu yapılan araştırmalara göre ciddi oranda artmıştır. Bu durum kişiyi derinden etkilemekte  işlevselliğini bozmaktadır. Kaygı bozukluklarının bir çok alt tanısı vardır . Fakat toplumda en sık görülen 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' dur.  Bu bozukluğun psikosomatik belirtileri belirtileri ;  Gerginlik, gevşeyememe, korkma, sinirlilik, titreme,  bütün vücuda yayılan halsizlik, hızlı kalp ritmi, boğulma hissi, bayılma, sallanma, baygınlık ve sersemlik hissidir.

 5cf43cf72500002007dbe05f

Bilişsel ve davranışsal semptomları ise, odaklanmada güçlük, düşüncelerini kontrol edememe, ellerde titreme, ölüm korkusu, kafa karışıklığı, anıları hatırlayamama, kontolünü yitirme korkusu, konuşurken tıkanıp kalma, kekeleme, bozuk ve bağlantısız cümleler gibi belirtileri bulunmaktadır. 

 

Ayrıca Yaygın Anksiyete Bozukluğu yaşayan kişilerde eş zamanlı  olarak panik bozukluk ve fobi görülebilmektedir. Bu rahatsızlığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler olabilir. Buna neden olan tetikleyiciler belirlenerek tedavi planı uygulanmalıdır. En etkin tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Kişinin semptomları azaltılarak, baş etme becerileri arttırılır. Bu nedenle oldukça faydalıdır.

Sizde buna benzer duygu ve düşünceler yaşıyorsanız mutlaka bir ruh sağlığı uzmanını başvurunuz.

 

                                                                                           Uzman Klinik Psikolog Elif Saydam