×

DERMATOSKOPİ İLE CİLT KANSERİ RİSKİNİ ÖĞRENME

Cilt Kanseri (Melanoma) Nedir?

Melanosit adı verilen cilt hücreleri, deriye rengini veren melanin adlı pigmentleri üretmektedir. Bu hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğaldığında ise cilt kanseri yani melanom ya da melanoma diye kavramlaşan hastalık meydana gelir.

Melanomlar diğer cilt kanserlerinde az görülmesine rağmen, cilt kanserine  bağlı ölümlerin %75’i melanomlara bağlı olarak gelişir. Kanser hücreleri çok hızlı büyür ve vücuda sistematik olarak yayılır. Bu yüzden diğer kanser çeşitlerinde de olduğu gibi erken tanı çok önemlidir, hayat kurtarır. Bu yüzden ciltte meydana gelen belirtiler doğru değerlendirilmelidir.

Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Melonoma, ciltte var olan bir ben üzerinde veya normal deri hücresinde oluşabilir. Bu lekelerde yer alan bazı işaretleri cilt kanserine işaret edebilir. Bunlar;

  • Doku sınırlarının pürüzlü ve düzensiz olması
  • Lezyon olarak adlandırılan leke veya bende birden fazla renk veya renk tonunun bulunması
  • Lezyon çapının 5 mm’den büyük olması
  • Lezyonun simetrik şekilli olmaması
  • Belirli bir zamanda renkte veya şekilde değişiklik olması

Bu semptomlar cilt kanserine işaret ediyor olabilir. Size düşen ise doktorunuza olabildiğince erken başvurmaktır. Cilt kanserini erken tanımanın tek yolu birisi ise Dermatoskobik takip ile benin gelişimini ve büyümesini değerlendirmektir.

Dermatoskopi

Dermatoskopi, deri yüzeyi mikroskobisidir. Benlerin ve pigmentli diğer lezyonların tanısında kullanılır. Bu cihazın bilgisayara entegre edilmiş haline ise Dijital Dermatoskop adı verilir. Cilt kanserinin tanısında ve tedavisinde %100’e yakın etkili olan Dermatoskopi cihazı ile, ciltteki ben ve lekelerin haritası oluşturularak şüpheli değişiklikler izlenebiliyor. Öncelikle şu soruyu cevaplamamız gerekiyor: İnsanların %87’sinde bulunan ‘ben’ nedir?

Ben Nedir?

Tıbbi adı ‘Nevüs’tür. Deriye rengini veren hücrelerin toplanması ile ortaya çıkan, deri seviyesinde ya da hafif çıkıntılı, deriden daha koyu bir renk tonuna sahip olan iyi huylu oluşumlardır. Bir çoğu doğuştandır. Ancak otuzlu yaşlara kadar vücutta yeni benler oluşabilir. Aynı yaşlarda pigment hücreleri fonksiyonunu yitirdiği için mevcut benler kaybolabilir. Bu durumların tersi de yaşanabilir. Yani kırklı yaşlardan sonra vücutta ben çıkması, boyutunun büyümesi veya renginin koyulaşması gözlenebilir. Ancak bu durum normal değildir. Böyle bir durumda dermatoskop ile muayene yapılması ve benin çıkarılarak incelenmesi gerekebilir.

Ben Neden Takip Edilmelidir?

Ben hücrelerinin iyi huylu olduğu bilinse de ben hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkan cilt kanseri çok hızlı seyirli olabilir. Erken tanı koyulmazsa ölümlere yol açacağı gibi son yıllarda bu hastalığın hızla arttığı bilinmelidir. Melanomlar vücutta yayıldığında benlerde yer alan gözle görülür değişim ancak hastalığın ileri dönemlerinde görülebilir. Önemli olan erken tanımlamak ve tedavi etmektir.

Dermatoskopi’nin Faydası Nedir?

Çıplak gözle tanı şansı %50’iken dermatoskopi incelemesiyle tanı şansı %90’ları bulmaktadır. Dijital dermatoskopi ile benlerde yer alan tüm değişimler kaydedilerek ilerleme olup olmadığı tespit edilir. Tespit edilen ben cerrahi müdahale ile çıkarılır. Böylelikle erken tedavi aşaması başlamış olur.