×

DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)

Pek çok insanın şikayet ettiği beyaz olmayan dişler, ağız yapısında oldukça çirkin görüntülerin ortaya çıkmasına neden olur. Dişler düzenli bir şekilde fırçalansa dahi bir zaman sonra renk değişimi meydana gelir ve dişler eskisi gibi beyaz olan görünümlerinden uzaklaşır. Bu nedenle dişlerin eski görünümüne kavuşması ve daha canlı bir görüntü sergilemesi için diş beyazlatma gibi yöntemlere başvurulur.

Diş beyazlatma, dişlerin canlı ve renk değişimlerinin ortadan kaldırıldığı etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntem sayesinde dişlerde oluşan lekeleri yok etmek ve daha beyaz dişlere sahip olmak mümkündür. Şimdi sizler için diş beyazlatma yöntemleri öncesinde dişlerin nasıl renk değiştirdiğini ve lekelendiğini anlatamaya çalışalım. Ardından da diş beyazlatma konusunda detaylı bilgiler verelim.

Dişlerin Koyu Renkli Olmasının Nedenleri

Dişlerin koyu renkli olmasının birtakım nedenleri vardır. Bunlar genelde dış etkenlerden kaynaklanır ve dişlerde renk değişimi veya lekelenme gibi durumların ortaya çıkmasını sağlar. Dişlerde istenmeyen renk değişimlerinin meydana gelmemesi için dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Çok fazla tüketilen çay, kahve ya da kolalı içecekler dişlerin koyu renkli hale gelmesi neden olur.
  • Sigara, puro ve buna benzer tütünlü maddelerin kullanılması da koyu renk oluşturur.
  • İlerleyen yaş, dişlerin renk değiştirmesinde etkilidir.
  • Dişlere daha önceden yapılmış restorasyonlar ya da kanal tedavisi gibi işlemler dişlerde koyu renk meydana getirir.
  • Dişlerin gelişimi sırasında çok fazla kullanılan tetrasiklin gibi antibiyotik ilaçlar renk değişimlerinin başka bir nedenidir.
  • Çok fazla flor alımı da aynı şekilde dişlerin koyu hale gelmesine neden olur.
  • Darbe ya da dişlerin uzun süre sıkılmasına bağlı olarak diş sinirleri canlılığını yitirebilir ve bunun sonucunda dişlerde koyu renk oluşumu gözlenir.

Dişler Beyazladıktan Sonra, Beyazlığın Ömrü Ne Kadar Sürüyor?

Diş beyazlatma yöntemlerinden biri ile beyaz görünüme kavuşturulan dişlerin kazanmış olduğu beyazlığın ömrü genelde kişiden kişiye farklılık gösterir. Dişlerin beyazlığı 3 ay kadar sürebilirken bu beyazlık 3 – 4 yıla kadar varlığını sürdürebilir.

Bunların yanı sıra sigara, çay ve kahve kullanan kişilerde beyaz dişlerin ömrü çok fazla olmaz. Genel olarak yüzde 30 – 40 oranlarında beyazlık kaybı meydana gelir. Ancak sigara, çay ve kahve tüketimlerini en az seviyede yapan kişilerde beyazlığın ömrü daha uzundur. Bu kişilerde beyazlık kaybı yüzde 10 – 20 civarlarındadır. Dişlerin eski görünümlerine kolayca dönmemesi için 6 ay ya da yılda bir olacak şekilde beyazlatma işlemi tekrarlanabilir.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Başarılı Oluyor?

Diş beyazlatma işlemlerinin başarılı olmasında ve beyazlığın süreklilik kazanmasında bazı faktörler önemlidir. Çay, kahve ve sigaraya bağlı renk değişimlerinde diş beyazlatma yöntemleri ile etkili sonuçlar elde edilebilir. Aynı şekilde ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan renk değişimleri de diş beyazlatma yöntemleri sayesinde başarılı sonuçlara ulaşır. Bu tür hastalarda yapılan işlemler sonrasında yüzde 96 oranında memnuniyet gözlenmektedir. Ancak bu hastaların dışında çeşitli ilaçlara ya da çok fazla kilo almaya bağlı olarak ortaya çıkan renklenmelerde istenen sonuçların elde edilmesi biraz zordur.

Diğer yandan hastanın dişlerinin ana renkleri de başarılı sonuçlar elde edilmesinde önemli bir yere sahiptir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; eğer hastanın dişleri kendiliğinden sarı ise diş beyazlatma işlemi gayet başarılı sonuçlar verir. Ancak dişlerin kahverengi ve gri tonlu olması dişlerin tam olarak beyazlamamasına neden olabilir. Ayrıca diş beyazlatma işlemleri ile ağız içerisinde bulunan eski dolgu ve kaplamaların renkleri hiçbir şekilde değişmemektedir.

Diş Beyazlatmanın Ne Gibi Yan Etkileri Olabilir?

Diş beyazlatma yöntemleri işlemler sırasında kullanılan ilaçlar nedeniyle yan etkiler gösterebilir. Şimdi bu yan etkilerin neler olduklarını daha yakından bakalım:

  • İşlemler sırasında kullanılan ilaçlar, diş tedavisi sırasında sıcak ya da soğuk hassasiyeti meydana getirir. Ancak var olan bu hassasiyet tedavi bittikten 1 – 2 hafta sonra tamamen ortadan kalkar.
  • Tedavi aşamasında hastanın beyazlatıcı jeli tavsiye edilen süreden daha fazla uygulaması diş minelerinde aşınma oluşturabilir.

Benim İçin Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemi Uygundur?

Diş beyazlatma yöntemleri kendi içerisinde farklı yöntemler barındırır. Bunlar evde yapılan ve klinikte yapılan diş beyazlatma uygulamalarıdır. Ayrıca diş beyazlatma yöntemleri arasında hangisinin tercih edileceği hasta ve diş hekiminin bir araya gelerek vermesi gereken bir karardır. Şimdi, her iki yöntemi de yakından inceleyelim.

Kliniklerde Uygulanan Beyazlatma Yöntemi;

Klinikte yapılan diş beyazlatma uygulamalarında öncelikle hastanın onay alınır. Bunun ardından hastanın sahip olduğu doğal rengin hangi renk olduğu belirlenir. Dişlerdeki rengin belirlenmesinin amacı tedavinin ardından hangi oranda başarı sağlandığını saptamaktır.

Tedavi başlangıcında beyazlatıcı ilaç, diş hekimi tarafından dişlere sürülür ve bunun yanında özel bir alet ile 15 dakika boyunca ışınlama yapılarak sertleştirme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem eksiksiz bir şekilde 3 defa tekrarlanır. Beyazlatma işlemlerinde tercih edilen beyazlatıcı ilaçların peroksit oranı oldukça yüksektir. Bu şekilde beyazlatma daha hızlı bir şekilde gerçekleşir ve aynı zamanda daha uzun süre kalıcı hale gelir.

Evde Uygulanan Beyazlatma Yöntemi;

Evde yapılan beyazlatma işlemlerinde yüzdesi düşük alan karbamid peroksit içerikli beyazlatma ajanları kullanılır. Hasta diş hekimine geldiği ilk ziyaretinde dişlerin renkleri saptanır ve ölçüsü alınarak özel bir plak hazırlanır. Hastanın ikinci ziyaretinde ise hazırlanmış olan plak ve beyazlatıcı madde içeren tüpler hastaya verilir. Bunun yanında nasıl kullanılacakları detaylı bir şekilde anlatılır. Hasta diş hekiminden aldığı plak ve beyazlatıcı maddeyi tavsiye edilen şekilde her gün 2 kez ve 2 hafta boyunca uygular. Ayrıca her hafta gerekli kontroller yapılarak tedavi aşaması nasıl gittiği yakından gözlenir.

Dişlerin Beyazlaması Ne Kadar Sürer?

Diş beyazlatma süresi genel olarak dişin yapısına göre değişiklik gösterir. Yani diş beyazlatma 1 seans da sürebilir, 3 seans da. Bu durum hastanın dişlerinin tamamen doğal beyazlığına kavuşması ile yakından alakalıdır. Ayrıca her seans ortalama 30 dakika kadar sürer.

Beyazlatma Dişlerime Zarar Verir Mi?

Diş beyazlatma yöntemlerinin genel olarak dişlere zararı bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda dişler az da olsa hassasiyet kazanabilir. Bu hassasiyet sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Aslında bunun beklenen bir yan etki olduğunu söylemek mümkündür. Ancak yaşanan hassasiyet ortalama bir ya da iki gün içerisinde sona erer.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Kalıcı Mıdır?

Diş beyazlatma işlemi sonrası beyazlık, belirli bir zaman sonra kaybolmaya başlar. Bu sürenin uzun ya da kısa sürmesi hastanın ağız bakımı, sigara, çay ve kahve kullanımı ile yakından alakalıdır. Yani genel olarak bakıldığında diş beyazlatma yöntemi ile hastanın sahip olduğu beyaz dişler kalıcı özellik göstermez. Ancak beyazlığın uzun süre dişlerde kalmasını sağlamak tamamen hastaya bağlıdır. Bu nedenle sigara, alkol ve çay gibi alışkanlıkların uzun süreli beyazlık adına daha az tüketilmesinde fayda vardır.