×

SİNÜZİT CERRAHİSİ (ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ)

Sinüzit denince burun ve göz etrafındaki normalde hava ile dolu olması gereken boşlukların iltihabını anlıyoruz. Sinüzit enfeksiyonları oldukça sık görülen enfeksiyonlardır ve her insan vakit vakit sinüzit olmaktadır. Ancak bu enfeksiyonların çok büyük kısmı ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir. 

Bazı durumlarda sinüzit ilaç tedavisine cevap vermez. Özellikle kistleşmiş sinüzit ve burun içinde et büyümesi olan durumlarda ne kadar tedavi de verseniz istenen neticeye ulaşılamaz. altta yatan belli hastalıklar da (bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıklar, alerji vb) iyileşmeyi engellerler. 

Bu zamanlarda endoskopik sinüs cerrahisi yani endoskop yardımıyla yapılan sinüzit ameliyatları çözüm olacaktır. Bu ameliyatlarda dışardan bir kesi yapılmadan kistleşmiş sinüzit temizlenmekte, sinüslerin ağızları açılmakta, burunda polipler büyümüşse temizlenmektedir. 

Bu ameliyatlarda maksat bir daha sinüzit olmaması değildir. Maksat, iyileşmeyecek olan sinüziti temizlemek ve tekrar ihtimalini azaltmaktır. Sonrasında uygun takip ve tedavi ile hastaların daha konforlu bir hayat sürmeleri temel amaçtır. 

Op. Dr. Arap Hüseyin ÇELİK

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı