Check-up Nedir?
Check-up’ın dilimizdeki karşılığı kontrol etmektir. Yani herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan sağlık durumunuzu kontrol etmek anlamına geliyor. Özellikle erken teşhis açısından oldukça faydalı bir yöntemdir. Genel sağlık durumunuz hakkında derinlemesine test ve tanıyı içerir.
Check-up yaptırmak istediğinizde aşağıdaki kriterlere göre size bir dizi test listesi sunulur. Bu testlerin ardından doktorunuz sağlık durumunuzu analiz ederek, iyileştirme ya da koruma adına size tavsiyelerini sunar.
Check-up Neden Önemlidir?
Günümüz şartlarında beslenme, uyku düzeni, çevre kirliliği gibi bileşenler dikkate alındığında erken teşhis ve tedavinin yanı sıra korumaya yönelik önlemler açısından uzman görüşü almak önemlidir. Hem kendinizin hem de sevdiklerinizin sağlığını korumak için sağlık kontrolünden düzenli olarak geçilmesi önemlidir.
Kontroller erken teşhiste hayat dahi kurtarabilir. Çünkü varsa başlangıç seviyesinde bir hastalığı tespit etmek hastalığın ilerlemesini ve şiddetlenmesini engelleyerek anında müdahale edilmesine olanak sağlar. Sinsice ilerleyen çok fazla belirti vermeyen hastalıkların tespiti için Check-up yaptırmanın faydası yadsınamaz.
Check-up Kimler Yaptırmalıdır?
Dişlerinizden ayaklarınıza, kalbinizden ciğerlerinize tüm organlarınızı yılda bir kez kontrol ettirmeniz hem sağlığınızı korur hem de cebinizi, çünkü erken teşhis ile çok büyük maliyetlere yol açabilecek masraflı tedavilerden korunmuş olursunuz.
Geçmişte doktorlar riskli bireylerin sağlık kontrolünden geçmesini önerse de, günümüzde yaşam koşulları ve hastalık istatistiklerinde görülen değişiklikler göz önüne alınarak her bireyin yılda bir kez sağlık kontrolünden geçmesi öneriliyor.
Check-up için belli bir yaş grubu yoktur, her yaş grubunda sağlık taramasından yılda bir kez geçilmesi önerilir.
Hangi Sıklıkta Check-up Yapılmalıdır?
Genel sağlık durumunuzu en iyi şekilde değerlendirerek doktor tavsiyesi ile yapılan inceleme tanımlama sürecini yılda bir kez yaptırmanız önerilir. Özellikle aileler için hazırlanan paketler hem bütçe hem de zaman yönetimi açısından size avantaj sağlıyor.
Aslında ailenizin güvende ve sağlıklı olduklarından emin olmak için yılda bir kez Check-up yaptırarak, çevrenize de bunu tavsiye etmek gerçekten ilerde yaşanabilecek birçok tatsız problemden sizi ve sevdiklerinizi korur.
Check-up Öncesi Yapılması Gerekenler
Sağlık kontrolünden geçmeye karar verdiyseniz birkaç konuda görevli kişileri bilgilendirmeniz gerekir. Aksi takdirde verimli bir tarama yaptırmamış olursunuz. Bu sağlık kontrolünü sağlığınızı korumak, iyileştirmek için yaptırdığınızı unutmayın. Ciddi şekilde zaman ayırın ve özenli olun.
Ailenizin tıbbi geçmişini gözden geçirin. Herhangi bir genetik hastalık var mı? Örneğin, kanser, Alzheimer, Parkinson gibi günümüzde yoğun olarak görülen hastalıklardan herhangi birini geçiren yakınlarınız var mı? Varsa bu bilgileri yapılacak testleri etkileyeceğinden uzmanınız ile paylaşın.
Herhangi bir şeye alerjiniz var mı? Bu da çok önemli bir konudur. Yapılacak testleri aklınıza takılan her soruyu bir yere yazın ve uzmanınıza mutlaka taramaya girmeden önce sorun. Bu soruları testler çıktıktan sonra doktorunuz ile konuşarak aklınızı meşgul eden düşüncelerden kurtulabilirsiniz.