Çocuk Cerrahisi Nedir?
Çocukların cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen, doğum sürecinden ergenliğe kadar olan yaş grubunu kapsayan sağlık hizmeti çocuk cerrahisi nedir sorusunun yanıtıdır. Çocuklara ait dokuların yetişkinlerden daha hassas olması, özellikle de süt çocuğunun ve yeni doğanın ameliyat sürecinin yetişkinlerden farklı olması bu birimi gerekli kılmıştır. Bu durumun diğer nedenleri;
- Çocukların ameliyatında kullanılan cerrahi aletler yetişkinlerden farklıdır.
- Çocukların anestezi işlemi yetişkinlerden farklıdır.
- Yeni doğan cerrahisi için gereklilikler farklıdır.
- Çocuk cerrahları çocuklarla iletişimi güçlü, çocuklarda cerrahi müdahalenin gerektirdiği hastalıklarda konusunda uzman kişilerdir.
Özellikle çocuk cerrahisi nedir sorusunun bir yanıtı olarak irdelenmesi gereken bir diğer kavram da çocuk psikolojisidir. Çocukların muayene sırasında rahatsızlıklarını net bir biçimde söyleyememesi, endişelenmesi, sorulan sorulara yanıt vermemesi çocuk cerrahisi alanında uzman bir doktorun gerekliliğini mümkün kılmıştır. Çocuk cerrahları aynı zamanda bebek doğmadan önceki süreçte de bazı hastalıkların tespit edilmesinde önemli rol üstlenmektedir.
Çocuk cerrahisi hangi hastalıklara bakar?
Çocuk cerrahisi birçok hastalığın tanı ve tedavi süreci ile ilgilenmektedir. Başlıca alanları;
- Kasık fıtıkları ve diğer fıtık türleri (halk arasında su fıtığı olarak bilinen (hidrosel) testislerin etrafında su birikmesi, göbek fıtığı, karın duvarı doğum anomalileri)
- Sünnet ve halk arasında peygamber sünnet olarak bilinen hipospadias
- Doğumsal anomaliler (Mide, yemek borusu ya da kalın bağırsakların tıkanması kalbin dışarıda olması, parmaklarda veya elde rastlanan bir yapışıklık, fazlalık ya da eksiklik)
- Cerrahi müdahaleyi gerektiren yanıklar veya yaralanmalar (bağırsak, dalak, karaciğer yaralanmaları vb.)
- İnmemiş testis ameliyatı, retraktil testis takibi
- Özellikle çocuk cerrahisi nedir sorusunun yanıtı olarak önemli bir ilgi yaş grubu alanını kapsayan doğum sonrası bebeklerde meydana gelen ağızdan köpük gelmesi, kusma veya nefes darlığı durumlar
- İdrar veya kakayı kaçırma veya yapamama, kanlı kaka yapma
- Vücuda yabancı bir cisim kaçması
- Makatta meydana gelen çatlaklar, polipler, hemoroit veya kanama
- Devam eden veya tekrarlayan karın ağrılarıları
- Apandisit
- Rektoskopi, bronkoskopi, ÖGD, endoskopi işlemleri
- Deride meydana gelen lezyonlar, hemanjiom (çilek lekeleri, damar benleri)
- Tümörlerin tanı ve teşhisi, tedavi planlaması, kateter işlemleri