×

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

Anasayfa Birimler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Birinci International Hastanesi

Fizik tedavi sağlığınız için önemlidir. Fizik tedavi, binlerce yıldır işlevsizlik ve engellilik durumları için bir tedavi biçimi olarak var olmuştur. Kaza veya hastalık sonucu oluşan durumlardan dolayı rahatsızlık duyan veya mağdur olan hastaların rehabilitasyonunda temel bir tedavi olarak kabul edilir.

Fizik Tedavi ne için kullanılır?

Fizyoterapistler, kaslarınızı güçlendirmek ve işlevlerini geliştirmek için egzersiz terapisinin kullanımı konusunda eğitim almışlardır. Fizik tedavi egzersizleri, acı dindirme, yaralanma sonrası iyileşme veya önleme konusunda en etkili yollardan biri olarak kanıtlanmıştır.

Bel – Boyun Fıtıkları

Omurganın diskal yapısının ters hareketlerden, ağır kaldırmadan ya da buna benzer hareketler nedeniyle yerinden kayması sonucu, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması nedeniyle bel, boyun kol ve bacak ağrıları, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, yanma, uyuşma ve karıncalanma gibi problemler meydana gelebilir. Hastanemizde tüm bu problemlerinizi ileri teknoloji sağlık uygulamalarımızla ve mikro cerrahi yöntemlerimiz ile kolayca çözebilirsiniz.

Osteoporoz (Kemik Erimesi)

Bebeklik ve çocukluk döneminde hızla gelişen kemikler 20 yaşların sonlarına doğru yıkıma geçer. Özellikle sağlıksız beslenme ve D vitamini eksikliği beraberinde Osteoporoz olarak da bilinen kemik erimesini getirebilir. Kemik erimesi ise zamanla kamburluk ve çarpık duruşa neden olabilir. Hayatınızı ve günlük yaşantınızı olumsuz etkileyecek olan bu rahatsızlığınızdan Birinci Sağlık Grubu farkı ile kolayca kurtulabilirsiniz.

Nörolojik Rehabilitasyon

İnme (felç), omurilik yaralanmaları, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz (MS), Parkinson ve yüz felci gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan nörolojik rehabilitasyon şikayetlerinizden kurtularak sorunsuz bir şekilde eski yaşantınıza geri dönmenizi amaçlar. Uzman ve tecrübeli kadromuz sayesinde güvenle rehabilitasyon işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Fizyoterapist kimdir?

Fizyoterapistler çoğu durumda pahalı cerrahilere ihtiyaç duymadan genellikle reçeteli ilaçların yan etkilerini ve uzun süreli ilaç kullanım ihtiyacını azaltarak hastaların ağrıyı hafifletmelerine yardımcı olan ve hareketsizliği iyileştiren veya eski haline döndüren, hastalara yardımcı olabilen iyi eğitimli ve sertifikalı sağlık uzmanlarıdır.

Fizyoterapist nedir ve ne yapar?

Ortopedik fizyoterapi olarak da adlandırılan kas iskelet sistemi burkulmaları, sırt ağrıları, duruş sorunları, idrar kaçırma, kese iltihabı, hareket kabiliyetinin azalması, spor ve işyeri yaralanmaları gibi durumların tedavisinde fizyoterapi kullanılır. Cerrahi müdahaleyi takiben rehabilitasyon da bu kategoriye girmektedir.

Fizik tedavinin yararları nelerdir?

Fizik tedavi postür ve kas dengesizliğini düzeltmek, hareket kabiliyeti ve dayanıklılığı artırmak için uygulanır. Eklemleri kuvvetlendirme, hareketlendirme, yumuşak dokuyu düzeltmek için sert terapi egzersizine ek olarak sertliğin azaltılması ve ağrıdan kurtulmak için nokta terapi içerebilmektedir.

Fizyoterapistin rolü nedir?

Fizyoterapist hastalık, sakatlık, yaralanma veya yaşlanmayla ortaya çıkan fiziksel zorlukları olan hastaların hareketlerinin iyileştirilmesine yardım eder. Masaj gibi manuel terapiler, terapötik egzersiz ve elektroterapi yöntemlerini kullanarak tedavi programlarını tasarlayıp gözden geçirirler.

Fizyoterapi neyle ilgilidir?

Fizyoterapistler hareket, egzersiz, manuel terapi, eğitim ve tavsiye yoluyla yaralanma, hastalık veya sakatlıktan etkilenen insanlara yardımcı olurlar. Her yaştan hastaları sağlığına kavuşturup, ağrıyı yönetmeye ve hastalığı önlemeye çalışırlar.

Fizik tedavi ne kadar sürer?

Sağlık durumunuzun niteliğine bağlı olarak ilk randevu genellikle 30 ila 60 dakika aralığında sürer. Eğer seans süresini uzatmak isterseniz fizyoterapistiniz bu oturumların ne kadar süreceğiyle alakalı size bilgi verebilir.

Fizik tedavide rehabilitasyon nedir?

Fizik tedavi ile birlikte başlatılan rehabilitasyon yaralanma, hastalık veya sakatlık nedeniyle olumsuz şekil bozuklukları olan hastalar için klinik ve etkili bir müdahaledir.

Fizik tedavi bel ağrısına yardımcı olabilir mi?

Hastalar önerilen tüm egzersizleri uygulamazsa veya programlarına yeteri kadar zaman ayırmazsa, fizyoterapi ağrıyı hafifletmeyebilir. Belirlenmiş terapi süresinin altına inmeden eksiksiz şekilde devam ettirmek bel ağrılarını hafifletip daha iyi duruşun korunmasına yardımcı olur ve tekrar eden ağrıların önlenmesine yardımcı olur.

Sırt ağrıları için fizyoterapi işe yarar mı?

Çoğu tip bel ağrısı çeken hastalar, bel sırt ve omurga cerrahisini düşünmeden önce ilk tedavi seçeneği olarak dört haftalık bir fizyoterapiye yönlendirilir. Fizyoterapinin amacı sırt ağrısını azaltmak, kas fonksiyonu arttırmak ve hastaya gelecekteki oluşabilecek bel ve sırt problemlerini önlemek için bir bakım programı öğretmektir.

Fizik tedavi artrit tedavisinde faydalı mıdır?

Artritiniz olduğunda eklem ve kaslarınıza ne olduğunu anlamanız için bir fizik tedavinin yardımı dokunabilir. Artritinizi anlamak etkilerini yönetmenize yardımcı olacaktır. Artrit vücudun belli bölümünde ağrıya, yaygın ağrılara veya eklem ağrısına neden olabilir. İlaçlar ağrıyı dindirmeye yardımcı olur, ancak bir fizyoterapist size ilaçların yanı sıra diğer ağrı azaltma yöntemlerinden bahsedebilir. Bu tedavilerin bazıları ise fizyoterapistle olan görüşmenizden sonra kendi kendinize uygulanabilir.

Fizik tedavinin yardımcı olması ne kadar sürer?

Genellikle fizik tedaviyi hedeflerinize ulaşana, sizin ve terapistinizin ortak kararıyla yeniden bir değerlendirme yapana kadar sürdürmeniz gerekir. Bu durum ağrıların şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tipik olarak yumuşak dokuların iyileşmesi yaklaşık olarak 6-8 hafta almaktadır, bu nedenle tedavi süreciniz bu kadar sürebilir.

Fizyoterapist tıp doktoru mudur?

Doktor tedavi uygulayan kişidir; hastalık, yaralanma ve diğer fiziksel ve zihinsel bozuklukların incelenmesi, tanılanması ve tedavi yöntemleriyle insan sağlığının düzeltilmesi veya sürdürülmesiyle ilgilenen tıp uygulamaları yapan bir meslek mensubudur.  Fizyoterapistler ise teknisyen değildir, fizyoterapi ayrı bir tedavi şeklidir.

Göğüs fizyoterapisi nedir?

Uzman fizyoterapistler tarafından uygulanan ve hastanın solunum yollarından mukus sebepli olarak oraya çıkan solunum problemlerinin giderilmesi için tercih edilen iyileştirici tedavilerdir.

Uygulamalar

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde hastalığın veya özürlülüğü oluşturan bölgeye ve hastanın durumuna göre farklı tedavi programları uygulanmaktadır.

Sıcak Tedavisi: Fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesinde yapılan uygulamalar arasında yer almakta olup, yüzeysel ısıtıcılar olan ısıtıcı yastıklar, hotpackler ve parafin uygulamalarını içermektedir.  Fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde uygulanan sıcak tedavi sonucunda eklem sertliklerinde yumuşamalar görülür, kanı akışı hızlanır, sinir iletim hızı artar ve vücudun ağrılı bölgelerindeki ağrılar minimum seviyeye geriler.

Soğuk Tedavisi: Fizik tedavi ve rehabiltasyon ünitelerinde kullanılan uygulamalar arasında yer alan soğuk tedavisi sırasında coldpack uygulaması yapılarak ödemler, vücut ağrıları minimum seviyeye çekilirken, kas spazmlarının da çözülmesi sağlanır.

Ultrason Tedavisi: Yüksek frekanslı ses dalgaları verilerek cilt, cilt altı yağ dokusundan çok kas, tendon ve ligaman kemikte ısınmayı mümkün kılan bir uygulamadır. Uygulama sırasında doku tarafından emilen ses dalgalarının ısı enerjisine dönüşmesi onucunda kas-kemik gibi derin dokuları ısıtmak mümkün olmaktadır. Ödemli dokuların daha hızlı etki eden uygulama sayesinde yaralanmalar sonucunda oluşan rahatsızlıklar giderilmektedir.

Elektrik Stimülasyonu Uygulaması: Yüzeysel elektrotların deri üzerine yerleştirilmesi ile uygulanan elektrik akımı sayesinde ağrıların dindirilmesi sağlanırken, sağlıklı kasların daha da güçlendirilmesi, kas spazmlarının çözülmesi, ödem tedavisi ve zayıf kasların güçlendirilmesi mümkün olmaktadır.

Elektro Terapi (Sıkılaşma Terapi): Elektrik akımın fiziksel etkilerinden tedavi amacıyla yararlanılması elektro terapi adını alır. Elektro terapi uygulamasının temeli; cilt yüzeyi, cilt altı dokuları ve derin kas gruplarının yüksek frekanslı elektriksel uyarılarla aktive edilmesi esasına dayanmaktadır. Bölgesel yağlanmalar, selülit ve ağrı tedavisi amaçlı kullanılır.

Terapötik Egzersizler: Fiziksel engellik veya özürlülük oluşturulan sorunların önlenmesi veya bu sorunlar zaten mevcutsa bunların tedavisi amacıyla kişinin hareketliliğini sağlayarak, fonksiyonlarında artışın hedeflendiği egzersizlere terapötik egzersizler denmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktorları