Hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum bölümünde genel tanı ve tedavi hizmetlerinin dışında farklı birçok kadın hastalığının teşhis ve tedavisi yapılmaktadır. Normal gebeliklerin takibi dışında verilen hizmetler arasında,
Bölüm Hakkında
Temel ihtisas konuları gebelik, doğum kısırlık, mene poz vb. hastalıkların teşhis ve tedavisi olan doğum uzmanları, hastalığın türü ve tedaviden elde edilebilecek muhtemel sonuçlara göre, ilaç veya cerrahi müdahaleler yapmaktadır. Halk arasında Kadın doğumcu veya kadın doğum uzmanı olarak adlandırılan bölüm hekimleri, tıp dilinde jinekolog olarak adlandırılmaktadır. Tüm kadın doğum uzmanları cerrahi operasyon yapabilecek şekilde eğitim almakta ve her biri operatör doktor unvanına sahip olmaktadır.
Uygulamalar
Hastane ve sağlık kuruluşlarının en önemli üniteleri arasında bulunan kadın doğum kliniklerinde kadınlara yönelik birçok hastalığın teşhis ve tedavisi yapılmakla birlikte, kadın hayatındaki en hassas dönem olan hamilelik ayrı bir öneme sahiptir. Kadın doğum ünitelerinde, hamileliğin başladığı dönemlerden itibaren tüm anne adaylarının hamilelik süreci oldukça titiz bir şekilde yapılmaktadır. Ultrason cihazlarıyla görüntülü bir şekilde yapılan testler,
Doğum uzmanları hamileliğin gidişatına ve hasta ile ortaklaşa alınan kararlar doğrultusunda normal, sezaryen ve epidural anestezi yöntemlerinden birini kullanarak doğumun gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hekimler tarafından yapılan test ve analizlerde yüksek riskli doğum olarak adlandırılan vakalarda ise, komplikasyon ihtimaline binaen sürekli ve düzenli takibat yapılmakta, hastanın mümkün olan en iyi şartlarda doğuma hazırlanması sağlanmaktadır.
Epidural Doğum
Her doğum birbirinden farklıdır. Bir kişinin birinci ve ikinci doğumu bile birbirinden farklı olabilir. Bu süreci sizin için en kolay ve en ağrısız hale getirebilmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Normal doğumun sancı ve ağrılarının tümünden kurtulmak isteyenler için dünya genelinde en çok tercih edilen diğer bir adı ile ağrısız doğum olan Epidural sistemini kullanıyoruz. Böylece ağrısız ve acısız bir şekilde bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alabilirsiniz.
Sezaryen Sonrası Normal Doğum
Anne adayı çeşitli sağlık sorunlarından dolayı çocuklarını sezaryen ile dünyaya getirmiş olabilir ancak sonraki doğumlarından normal doğumu tercih edebilir. Birkaç yıl önce sezaryen sonrası normal doğum mümkün olmasa da günümüzde sezaryen sonrası normal doğum yapmak mümkün. İleri teknoloji sağlık sistemlerimiz ve uzman doktor kadromuzla siz de sezaryen sonrası normal doğum yaparak bebeğinizi sağlıkla dünyaya getirebilirsiniz.
Doğum uygulamaları dışında kalan ve kadın bireyler açısından önem arz eden menopoz ve osteoporoz takipleri de kadın doğum bölümünde yer alan uygulamalar arasındadır. Kadın yaşamının en önemli evrelerinden biri olan menopoz döneminin sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri adına gerekli uygulamaları hayata geçiren kadın doğum uzmanları, menopoza bağlı olarak ortaya çıkan (Kemik Erimesi) osteoporoz hastalığına dair önlemlerin alınması ve hastanın en asgari düzeyde etki etkilenmesini sağlamaktadır.
Doğum bölümünün uygulamaları arasında jinekolojik onkoloji takipleri de büyük önem arz etmektedir. Kötü huylu oluşumlar, jinekolojik kanserler ve üreme sisteminde oluşan ve yüksek risk oluşturan kanser türleri, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılan titiz tetkiklerle teşhis edilmekte olup gerek medikal gerekse cerrahi müdahalelerle hasta sağlığı korunmaktadır. Bir başka uygulama olan tüp bebek uygulamaları da kadın doğum bölümünün kapsamında incelenmektedir. Kadın ve erkek kısırlığı tedavileri de dâhil olmak üzere, embriyo dondurma, cerrahi sperm arama, tüp bebek, mikroenjeksiyon gibi uygulamalar kadın doğum ünitelerinde verilen hizmetler arasında yer almaktadır.
Tam donanımlı kadın doğum bölümlerinde yapılan klinik muayeneler, genellikle hastanın biyolojik incelemesi ve hormon dengelerinin kontrol edilmesiyle başlar. Tedaviye yönelik işlemlerin başlatılması adına tanı konulabilmesi için doktor tarafından ön görülen testler ve ultrason uygulamaları sayesinde kesin teşhisler oluşturulur. Cinsel rahatsızlıklar başta olmak üzere birçok kadın hastalığı düzensiz adet dönemleriyle kendini göstermeye başlar. Bu tür durumlarda hastalığa teşhis koymak adına cinsel organın üst dokusu veya iç bölümleri incelenerek gerekli tedavi koşulları oluşturulur.
Bu tür rahatsızlıklarda devam eden kasık ağrıları ve kanamlar meydan gelme ihtimali mevcuttur. Bu sebeple böyle durumlar geçiştirilmeden en yakın kadın doğum ünitesine muayene için başvurmak erken teşhis ve doğru tedavi açısından hayati önem taşımaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum ünitesinde yer alan uygulamalara arasında,
Modern tıbbın tüm sağladığı tüm imkanlara sahip olan doğum ve kadın hastalıkları üniteleri, tıp dünyasında yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip ederek, gerekli tüm tedavilerin hastalara uygulanmasını sağlamaktadır. Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve zamanında tedavi sağlandığı takdirde, kadın bireylerin yaşam konforları en üst düzeyde sağlanmakta ve sağlıklı bireyler olarak günlük yaşamlarına devam edebilmektedir.