×

İMPLANT

Anasayfa Birimler İmplant

Birinci Sağlık Grubu

İçindekiler

İmplant Nedir?
İmplant Kimlere Uygulanır?
İmplant Kimlere Yapılır? Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
İmplant ile Köprü İşlemi Arasındaki fark Nedir?
İmplant’ın Sağladığı Yararlar Nelerdir?
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant Sonrası İyileşme süresi ne kadardır?
Hemen Sizi Arayalım

 

İmplant Nedir?

İmplantlar, genellikle vücut dokularıyla en uyumlu en az alerjik olan ve en az reaksiyon oluşturan madde olan titanyumdan yapılırlar. Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. Yaklaşık olarak 30-60 dk. süren ve lokal anestezi altında yapılan bir işlem ile çeneye implant ( vida ) yerleştirilme operasyonudur.

İmplant Kimlere Uygulanır?

Bir veya daha çok diş eksikliği olan ve çenedeki boşluğun yanındaki dişlerin köprü yapmak için kesilmesinin istenmediği durumlar.

Çenenin en arkasındaki dişin olmadığı ve dolayısıyla köprü yapılamayan durumlar. Bu durumdaki hastaların çoğunun hareketli (takıp – çıkarılan / kancalı ) protez kullanmak istememesi nedeniyle implant yapılarak daha kullanışlı olan implant destekli porselen köprü kullanılabilir

Tamamen dişsiz çenelerde total protez (damak) kullanılmasının mümkün olamadığı veya hasta tarafından istenmediği durumlar. Bu durumda her çeneye implant yerleştirilerek bu implantların üzerine çeşitli tarzlarda protezler yapılır.

İmplant Kimlere Yapılır? Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Puberte (buluğ çağı) dönemini bitirmiş erişkinlere,
  • Genel sağlık durumu uygun olanlara,
  • İmplant uygulamasında önemli olan ve tutulum başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi hastanın kemik yapısıdır. İmplant uygulaması yapılacak kişiler uygun bir kemik dokusuna sahip olmalıdır. 
  • Doktorunuzun klinik muayene ve röntgen verilerine göre kemik dokusunun tespiti sağlanmalı ve sonrasında implant planlaması yapılmalıdır. 
  • Diyabet hastalığı olsa bile kontrol altında olanlara,
  • Çene kemiği yapısı uygun kalite ve miktarda olanlara ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek potansiyelde sağlıklı kemik yapısına sahip hastalara üst yaş sınırlaması olmadan uygulanabilir.

İmplant ile Köprü İşlemi Arasındaki fark Nedir?

İmplant diş tedavisi, son dönemlerde en çok kullanılan yöntem olup, diş hekimliğinde gerçek dişe en yakın tedavi olarak kabul edilmekte ve diş hekimliğinde bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. 

Köprü ya da porselen, kayıp dişin çevresindeki dişler sağlıklı değilse dişin üzerine porselen ve ya metal tarzı doku ile uyumlu olacak bir malzemenin kaplanmasıdır. Kayıp olan dişlerin arka ve önündeki dişlerin küçültülmesi teknisyenin yapmış olduğu işçilikle bir gövde ile birleştirilmesine dental köprü ismi verilir. 

Diş implantı ise çene kemikleri üstüne veya içlerine yerleştirilen titanyum malzemeden üretimi yapılan protez yapıdır.

Bunlardan hangisinin avantajlı olduğu sorusu ise; kişinin klinik muayene neticesinde, doktoruyla birlikte verebileceği karara bağlıdır. Birden fazla, ön ve arkada, ya da kaybedilen diş ve çürük sayısına göre, hasta kişisinin ekonomik, kullanım olanakları ve dişlerin sağlık durumuna göre, hastanın implant sonrası diş hijyen ve bakımına göre İmplant uzun ömürlü ve avantajlı görünmektedir. 

Şayet hastanın tek bir diş problemi varsa hekimin önceliği kanal tedavisi ile dişi kurtarmaya çalışmaktır, kurtarılacak dişler için bir implant uygulamasına gerek yoktur. Fakat şunu bilmeliyiz ki Kanal tedavisi hiçbir zaman %100 sonuç vermeyebilir. Köprü yapılacak dişler ise, küçültülerek üzerine porselen kaplama yapılmaktadır zamanla ufaltılan dişlerde problem yaşanabilmektedir. Ağız yapısındaki değişiklikler, protezlerin oynaması, kırılması, yenilenmesi gibi durumlara yol açabilir. İmplantlar uzun vadede bu dezavantajları ortadan kaldırır. Sonuç hastanın kendi kararına bağlıdır. 

İmplant’ın Sağladığı Yararlar Nelerdir?

  • Her türlü total ve kısmi dişsizliğin giderilmesi,
  • Takıp çıkarılan protezler yerine sabit protez şansı,
  • Tek diş eksikliğinin komşu sağlam dişlere zarar verilmeden giderilmesi,
  • Başarı ile uygulanmış ve hijyen kriterlerine uygun kullanılmış bir implantın uzun ömürlü olması,
  • İmplantlar sayesinde eksik olan dişlerin tamamlanarak dişler normal işlevini yerine getirmesi.
  • Dişler estetik olarak daha doğal görünüm sağlaması.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur:

Öncelikle hastanın çene kemiği ölçüleri alınır ve buna uygun implantlar hazırlanır. İlk aşamada lokal anestezi uygulanır.

1. Cerrahi aşaması; İmplantlar cerrahi yöntemiyle yerleştirildikten sonra ortalama 2 ila 4 ay beklenir. Bu bekleme süresi “osteointegrasyon” denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir.

2. İkinci aşama olan üst yapım (protez) aşaması ise ortalama bir haftada tamamlanır.

İmplant Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

İmplant cerrahisi yapılıp takıldıktan sonra 2 ay gibi bir sürede yerleri iyileşir ancak diş protezlerinin takılması 2 – 3 ay sürebilir, bu süre zarfında protezlerin laboratuvar ortamında yapıldığı göz önüne alınarak, ilk etapta alt yapı dediğimiz provası için hasta gelir ve sonrasında üst yapım dediğimiz işlem devam eder 1-2 prova daha yapılıp hastanın dişleri takıldığında rahat ve sorunsuz ise kalıcı olarak yapıştırılır işlemleri tamamlanır. 


Hemen Sizi Arayalım

İmplant Tedavisi ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli!

Adınız
Soyadınız
Email Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

 

halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto