×

AÇIK EMAR (OPEN MR)

İnsan yaşamına dair tüm alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da teknolojiye bağlı gelişmeler büyük önem arz etmekte, hayati derecede öneme sahip hastalıkların teşhisi ve tedavisi eskiye oranla çok daha kısa süre içerisinde yapılarak hastaların normal yaşam standartlarına kavuşması sağlanabilmektedir. Özellikle görüntüleme sistemlerinde meydana gelen gelişmeler hastaya en küçük bir acı hissettirmeden hastalıkların teşhis edilebilmesini mümkün kılmaktadır.

Açık Emar (MR) Nedir?

Görüntüleme sistemleri arasında yer alan MR (Emar), radyo dalgalarından istifade ederek hastalıkların ağrı ve acı çekmeden ve hastaların yan etkiler açısından en alt düzeyde etkilenmeleri sağlanarak rahatsızlıklarının teşhis edilmesidir. Görüntüleme teknolojisini bir adım daha ileriye taşıyan açık emar ise, belirli sebepler dolayısıyla MR çektiremeyen hastaların bu sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Açık emar daha az gürültülü ortamlarda daha ferah bir şekilde görüntüleme yapılmasına olanak sağlayan bir sistemdir. Yapısı gereği hastaları nefes darlığı, stres, kaygı nöbetleri gibi olumsuzluklardan uzak tutarak görüntü elde edilmesini mümkün kılar. Özellikle çocuk hastaların emar çekimlerinde oldukça konforlu bir ortam sağlayarak hasta ve ebeveynlerin kaygılarını ortadan kaldırır.

Kimler Açık (Emar) Etmelidir?

Emar uygulamalarının tamamı hastalıkların teşhislerinde kolaylık sağlıyor olsa bile, astım, kalp rahatsızlığı olan ve tansiyon hastalığı bulunan kişilerin açık emar yöntemini tercih etmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca aşırı kilo sebebiyle emar çekimlerinde rahatsızlık duyan hastalar açık emar çekimine yönlendirilmektedir. Emar sırasında hastanın baş bölümü cihazın dışında kalması sebebiyle emar çekimlerinden rahatsızlık duyan hastalar, strese bağlı olumsuzluklar yaşayan hastalar doktorlar tarafından açık emar çekimine yönlendirilmektedir.

Özellikle kapalı alan korkusu olan hastalar, dar bir tünel şeklinde olan emar sistemlerinde yaşadıkları korku ve stresten dolayı açık emar yöntemini tercih etmektedir. Açık emar, hastanın dört bir yandan açık ve ferah bir ortamda tutularak görüntülemenin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Özellikle yaşlı hastalar ve çocukların rahat ve geniş bir ortamda tetkik edilebilmesi ve tetkik sırasında hasta yakınlarının yanlarında bulunabilmesi önemli ölçüde kolaylık sağlamaktadır.

Açık (Open MR) Emar’ın Konforu Artıran Üstünlükleri

Açık emar uygulamasının diğer MR uygulamalarına göre üstünlüğü uyutma veya anestezi gerektirmeden yapılabiliyor olmasıdır. Görüntüleme sırasında hasta dilediği gibi yakınlarıyla konuşabilir, dilerse müzik dinleyerek veya gazete okuyarak tetkiki sonlandırılmasını bekleyebilir. Hastanın konfordan beklentilerini en üst düzeyde karşılayan açık emar, astım, kalp çarpıntısı, tansiyon hastası bireylerin rahatça tetkik yaptırmalarına olanak sağlar.

Açık emar birçok farklı hastalığın tetkikinde fayda sağladığı gibi, ortopedik yaralanmalarla ilgili olarak da önemli bir teşhis aracıdır. Her ne kadar röntgen filmi ile kemikle ilgili sorunlar görüntülenebiliyor olsa da, kas bağları ve tendonların görüntülenebilmesi için hastanın emar uygulamasından geçmesi gereklidir. Ortopedik sorunların teşhisinde ve yaralanmalarda önemli bir tetkik aracı olan MR, beyin taramaları, tümör tespiti ve enfeksiyonlarla ilgili önemli bulgulara erişmekte önemli bir rol üstlenmektedir.

Açık Emar İçin Nasıl Hazırlanılmalı?

Açık emarın en önemli üstünlüğü, tetkik sırasında stres ve heyecanı en alt düzeyde tutabilme özelliğidir. Bunun yanı sıra, açık emar uygulamalarının birçoğuna hastaların günlük kıyafetleriyle girebilmelerinin sağladığı konfor özelliklerinden biridir. Açık emar uygulamasına hazırlanmak için yapılması gerekenler,

  • Olabildiğince az metal aksesuar barındıran giysiler giymek,
  • Takılar, kolyeler, saat ve varsa piercingler emar öncesi çıkarılmalıdır.
  • Görüntüleme esnasında tuvalet ihtiyacı oluşturacak miktarda sıvı alımından kaçınılmalıdır.
  • Varsa, vücutta bulunan kalp pili, implant, anevrizma klipsleri, intrauterin cihazları MR tetkikini yapacak olan uzmana bildirilmelidir.

Açık Emar İncelemesi Nasıl Gerçekleştirilir?

Emar tetkikine alınmadan önce yapılan ilk iş, inceleme ile ilgili olarak kısa bir mülakatın yapılarak bilgi alışverişinde bulunulmasıdır. Açık emar ile ilgili tetkik süresi incelemenin konusuna ve karmaşıklığına bağlı olmak kaydıyla yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında sürmektedir. Diğer emar uygulamalarına oranla daha konforlu bir ortamda yapılan tetkikler, hastanın özgüvenini sağlamak adına oldukça önemlidir. Bu sebeple son dönemlerde açık emar talepleri giderek artmaktadır.

Açık emar uygulamalarında uzmanlar sizden sadece uzanarak dinlenmenizi istemekte ve konforlu bir şekilde tetkiklerinizin yapılmasını sağlamaktadır. Görüntüleme işlemleri yapılırken sürekli olarak bir uzman tarafından dikkatli bir şekilde izleniyor olacak ve herhangi bir talebiniz olması durumunda istekleriniz teknisyen personel tarafından gerçekleştirilecektir. Açık emar uygulamalarında sistem içerisinde büyük bir mıknatıs kullanılmakta olduğu için tetkik sırasında herhangi bir metal eşyanın üzerinizde bulunmamasına özen göstermelisiniz.

Açık Tüp MR’da Cihazda Kalma Süresi Ne Kadardır?

Açık Emar’da hastanın kalacağı süre yapılacak tetkiklerin sayısı ve tetkiklerin ne kadar karmaşık olacağına bağlı olmakla birlikte, ilerleyen teknoloji ve farklı yazılımların kullanılıyor olması açık emar’da kalma süresini oldukça kısaltmıştır. Bu sebeple vücudundaki ağrılar nedeniyle sırt üstü uzanamayan, bilinci kapalı olan çocuk ve hasta bireyler, solunum sıkıntısı yaşayan astım hastaları diğer görüntüleme uygulamalarına oranla çok daha kısa süre içerisinde tetkikten geçirilebilmektedir.

MR Cihazında Radyasyon Riski Var Mıdır?

Açık emar uygulamaları diğer görüntüleme sistemlerinde kullanılan X ışınları kullanılmadan yapılabildiği için, herhangi bir radyasyon etkisine maruz kalınması söz konusu değildir. Manyetik Rezonans ( MR) güçlü manyetik alanlar içerisinde radyo dalgalarının kullanılmasıyla uygulama yapılabilen bir yöntemdir. Sistemde görüntüleme yapıldıktan sonra herhangi bir radyasyona maruz kalınmadığı gibi, vücutta alerji oluşturmadan ve herhangi bir ağrı sızı yaşamadan tetkik yapılmasına olanak sağlar.

Açık Tüp MR Çekimi Her Hasta için Uygun Mudur?

Açık emar sağladığı teknolojik olanaklarla hamile hastalar da dâhil olmak üzere tetkik imkânı sağlamaktadır. Uygulamada herhangi bir zararlı ışın kullanılmaması sebebiyle çocuk ve bebek yaştaki hastalar ebeveynlerinin kontrolünde açık emar uygulamasından rahatlıkla yararlanabilmektedir. Ayrıca 250 kg’a kadar vücut ağırlığına sahip olan hastalar cihazların açık tüp aralığı enine 70 cm uzunluğuna ize 145 cm uzunluğa sahiptir. Böylece, hastaların kapalı alan korkusu ortadan kaldırılarak konforlu bir şekilde tetkik yaptırabilmeleri mümkün olmaktadır.

Açık Tüp MR (Emar) Sisteminin Sağladıkları

Günümüzün en ileri teknolojisi kullanılarak üretilen ve farklı yazılımlarla desteklenerek hastalık tetkikinde önemli gelişmeleri mümkün kılan açık emar sistemi,

  • Hastaların kapalı alan korkusunu ortadan kaldırır.
  • Kilo problemi yüzünden emar çektiremeyen hastaların konforlu bir şekilde emar çektirmesine olanak sağlar.
  • Bebek ve çocuk hastalarda ebeveynlerin hastaya eşlik edebilmesi mümkündür.
  • Geniş omuz yapısı nedeniyle görüntüleme makinesine giremeyen hastalara oldukça önemli kolaylıklar sağlar.
  • Kalp sorunları, astım, nefes darlığı gibi sorunları olan hastaların tetkiklerini konforlu bir şekilde ve kısa süre içerisinde yaptırmalarına olanak sağlar.

Tüm bu kolaylıkla ve herhangi bir zararlı ışın ihtiva etmemesi sebebiyle açık emar uygulamaları hasta ve yakınları tarafından giderek daha fazla tercih edilir bir yöntem olarak kabul görmektedir.

halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto