×

ARGON LAZER

Argon Lazer Nedir?

Argon lazer diyabet hastalığı gibi kronik hastalıklar sebebi ile göz damarlarında oluşan rahatsızlıklar için tedavi amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Retina hastalıklarının tedavisi için kullanılmakta ve hastanın var olan görme fonksiyonunu korumak amaçlı uygulanır. Retina hastalıkları gözlerde parlak halka gibi cisimler görme, bulanık görme, kızarıklık, ödem gibi belirtilere sahiptir. Hastalıkların tedavisinde son teknoloji keşfi olan argon lazer tedavisi uygulanır.

Argon Lazer Ne İşe Yarar?

Bir tüpten oluşan ve bu tüp içinden elektrik geçen ve argon gazı bulunan argon lazer kullanıldığında uygulanırken mavi ya da yeşil bir ışık oluşturur. Bu ışık retina tarafından tutulur ve pıhtılaşmaya yardımcı olur. Retinada yırtık, delik gibi sorunları gidermek amaçlı da kullanılır.

Argon Lazer Tedavisi

Argon lazer tedavisi hastayı yormayan bir tedavi şeklidir. Hasta muayene koltuğuna oturur. Hastaya lokal ya da genel anestezi yapılması için iğne yapımına gerek yoktur. Argon lazer tüpünün uç kısmından çıkan mavi ya da yeşil ışık aracılığı ile kanama gibi durumlarda pıhtılaşmayı sağlayarak kanamanın durması sağlanır. Aynı şekilde anormal gelişim gösteren damarlara kaynak yapılarak tedavi uygulanır. Çeyrek saat aralıklar ile birkaç seans ile tamamlanan tedavi sonrası hasta evine gider. Lazer tedavisi ile ileride göz içinde oluşabilecek yırtık gibi komplikasyonlarında tedbiri alınabilir. Lazer tedavi uygulama sırasında ağrı gibi bir durum hissedilmez. Argon lazer tedavisi için hastaneye gelen hasta ile öncelikle konuşulur ve işlem hakkında bilgi verilir. Kaygıları giderilerek işlem için gerekli olan hazırlıklar yapılır. İşlem öncesi göz içine göz damlası damlatılarak ağrı hissinin oluşmamasına engel olur. İşlem için mercek, mikroskop ve lazer kullanılır. Mercek ve muayene mikroskopu yardımı ile göz içinde ki sorunlar incelenir. Gözdeki sorunun tümüne göre gereken lazer lazer tedavisi uygulanır.

Argon Lazer Tedavisinin Kullanıldığı Durumlar

Kronik hastalık olan şeker yüksek seyrettikçe ve tedavi edilmeyince gözlerde istenmeyen sorunlara sebep olur. Bunların biri retinada kanlanmaya sebep olmak ve gözlerin görme yetisini kaybetmesidir. Göz sinirlerinde bazı sebepler ile yırtılma ve delik gibi hasarlar görülmesi, göz içinde istenmeyen başkalaşmış damar yapısı oluşumu, damar içinde sızıntı ve kanamalara sebep olan hastalıklarda argon lazer tedavisi uygulanır. Sinsi bir hastalık olan ve ilerlediği evrede körlüğe sebep olan glokomu tedavi amaçlı göz içi basıncına sebep olan sıvının azaltılmasına yardımcı olmak amacı ile argon lazer tedavisi uygulanır. Glokomun cerrahi tedavi sonrası göze atılan dikişlerin kesilmesi amacı ile de argon lazer tedavisinden faydalanılır.

Argon Lazer Tedavisi Sonrası Görülebilecek Problemler

Argon lazer tedavisi hasta ile uyumlu bir çalışmayı gerektiren bir tedavi şeklidir. Göz içine mercek ve mikroskoptan faydalanarak yırtık gibi durumların tamirine yardımcı olan lazer tedavisi sonrası bazı istenmeyen sorunlar görülebilir. Argon lazer tedavisi alanında uzman kişilerce uygulanırsa tedavi sonrası sadece ödem lazer uygulanan alanlarda ve görme alanında  hafif değişiklikler görülür. Ödem zaman içinde yok olur. Uzman kişiler tarafından yapılmayan uygulama sonrası enfeksiyon görülebilir. Aynı şekilde hastanın doktorun önerilerine dikkat etmemesi sonucu göz kapağı ve çevresinde kanama ve hareketlerinde azalma görülebilir. Göz sinirlerinde enfeksiyon oluşabilir aynı şekilde sinir lifleri hasar ile karşılaşabilir. Lazer sonrası hastalar göz makyajından kaçınmalıdır. Alkol oranı yüksek parfümler kullanmamalıdır. Sigara kullanımını kısıtlamalıdır. Argon lazer tedavisi sonrası göz tabakalarında küçülme, şekil bozukluğu, göz önünde parlama gibi sorunlar yaşanabilir. Doktorunuzun önerilerine hızlı iyileşmek için dikkat etmelisiniz.