Blefarit göz kapağının iltihaplanması sonucu yaşanan ve kronikleşmeye yatkın bir hastalıktır. Her yaş grubunda sıklıkla görülür. Bu hastalık göz kuruluğu ve kirpik batması hastalığı ile birlikte seyredebilir.
Alerjik blefarit ve skuamöz veya seboreik blefarit olarak iki cinsi bulunur.
Alerjik Blefarit herhangi bir iltihap ile ilişkili değildir. Gözdeki tahriş sebebi ile örneğin sigara dumanı, kirlilik, göz damlası, makyaj gibi etkenler sebebi ile göz kapağının verdiği tepkimedir. Sebebi bulup çözüm üretmek nispeten daha kolaydır.
Skuamöz veya Seboreik Blefarit ise akne, seboreik dermatit veya kepeklenme sonucu oluşan bir problemdir. Cildin yağlı olması bakterilerin çoğalmasını desteklediğinden genelde yağlı ciltlerde daha fazla görülür. Vücudunuzda yağ bezlerinin fazla çalışması birçok sebepten olabilir. Sorunun köküne inmeniz için uzmanınız sizi yönlendirecektir.
Sabahları gözlerinizi açmaya çalıştığınızda gözlerinizde çok fazla çapaklanma varsa, göz bebeğinizde yabancı bir cisim olduğuna dair bir his var ise; kızarıklık, kaşıntı, fotofobi (ışığa karşı hassasiyet), ağrı, şişlik, kirpik dökülmesi gibi belirtiler başladı ise uzmanınızı ziyaret etme zamanı gelmiştir. . Bu belirtileri göz ardı ederseniz, ilerleyen günlerde iltihaplanma sizi zor durumlarda bırakabilir.
Bu belirtiler birçok göz hastalığında aynı seyreder. Göz en hassas organlarımızdan biridir. Ve her hangi bir belirtide mutlaka göz doktorunuza danışmanız gözlerinizin uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Belirtiler aşağı yukarı tüm göz hastalıklarında aynı olmasına rağmen Blefarit iltihap ile kendini gösterir. Özellikle göz kapağı ve kirpiklerinizde aşırı derecede iltihap şeklinde çapaklanma varsa sebebi büyük ihtimal ile bu hastalıktır. Kirpiklerinizde dökülmeye kadar giden sonuçları bulunmaktadır.
Göz doktoruna gittiğinizde kirpik diplerinde biriken yağ ve kabuklardan örnek alarak mikrop, virüs hakkında bilgi edinir. Ve en uygun antibiyotikli damlayı önerir. Genelde tüm göz hastalıklarında tedavi şekli göz damlasıdır. Ancak içerik farklıdır, bazen antibiyotikli damlalar bazense sadece gözyaşı damlası önerilebilir. Bu hastalığı diğer hastalıklardan ayıran özellik iltihaplı olmasıdır. Kişisel bakım ve temizlik hastalığın seyrini etkilemektedir.
Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Hijyen alışkanlıkları, zayıf bağışıklık sistemi ve çevresel faktörler iltihaplanmaya yol açabilir. Ve önlemle alınmazsa kronikleşerek sık aralıklarla yaşanarak yaşam kalitenizi düşürebilir. Korunmak veya hafif atlatmak için nelere dikkat etmelisiniz?
Temiz havada yürüyüş yapın, beslenmenize dikkat edin, uyku düzeninize dikkat edin, ihtiyaç duydukça gözlerinizi dinlendirin. Bu şekilde bağışıklık sisteminiz güçlenecektir. Ve zamanla hastalığın tekrarlanma sıklığı azalacaktır.