Boyunda 7 adet omurga var. Bu omurgaların arasında disk dediğimiz kıkırdak yapılar mevcuttur. Bu disklerden bir veya bir kaçının geriye doğru kayıp omuriliğe baskı yapmasına ‘’Boyun fıtığı’’ denir.
Boyun fıtığı olan hastalarda boyun ağrısı, omuzlar da ağrı, kollarda ve ellerde ağrı uyuşma olur. Hastalık ilerledikçe kollarda ve ellerde güçsüzlük gelişir. Hastalığın daha da ilerlemesi ile yürüme bozuklukları ve hareket kısıtlığı gelişebilir.
Bu hastalar beyin cerrahisi veya fizik tedavi poliklinikleri tarafından muayene edilir. Çekilen boyun MR ile bu hastalara tanı konur.
İlaç ve fizik tedaviden fayda göremeyen hastalara ‘’mikrocerrahi’’ yöntemi ile ameliyat önerilir.
Boyun fıtığının ameliyatları Beyin Cerrahisi tarafından yapılır. Günümüzün modern yöntemlerle yapılan boyun fıtığı ameliyatlarından son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu ameliyatlara ‘’MİKRODİSKEKTOMİ’’ ameliyatları denir. Ameliyattan
4-6 saat sonra hasta ayağa kaldırılır ve yürütülür. Bir gece hastanede kaldıktan sonra ertesi gün eve taburcu edilir. Bir hafta sonra kontrole çağırılan hasta kısa sürede normal hayatına döndürülür.