×

CİLT KANSERİ

Cilt (Deri) Kanseri tüm kanserler içinde en yaygın görülen kanserler arasındadır. Ülkemizde cilt kanserleri türlerinde biri olan Melanom, son 30 yılda %237 oranında artış göstermiştir. Melanom, cilt kanserleri arasında en az görüleni (%2’den azı) olmasına rağmen en tehlikeli cilt kanseri türüdür. 

Cilt Kanseri Türleri

Bazal Hücreli Karsinom: En sık görülen cilt kanseridir.

Skuamöz Hücreli Karsinom: Sıklık olarak ikinci sırada görülen cilt kanseridir. Aknitik keratoz aynı zamanda solar keratoz  olarak da bilinir. Bazen Deride kanser öncesi oluşan bir durum olabilir ve güneş fazla maruz kalınması sonucu ortaya çıkar. 

Benler: Vücudumuzdaki benler, iyi huylu tümörlerdir ve sadece doğumda değil çocukluk ve gençlik dönemlerinde de oluşur. Benlerin çoğu asla probleme yol açmaz. Ancak, fazla sayıda beni olan kişilerde melanom gelişme riski daha fazladır.

Konjenital (Doğumsal) Melanostik Nevüs: Doğumda var olan benlere konjenital melanositik nevi adı verilir. Doğumla birlikte var olan bu benlerde nevüsün büyüklüğüne bağlı olarak melanom gelişme riskinin %0-1 0 arası olduğunu tahmin edilmektedir. 

Açık Ten, Çillenme ve Açık Renk Saç: Beyaz tenli, açık renk saçlı kişilerde melonom riski siyah tenli kişilere göre 10 kat daha fazladır.

Ultraviyole (UV) Işınına Maruz Kalmak: UV ışınları melanom cilt kanserinde ana risk faktörlerinden biridir. Deri hücrelerinin DNA’sına zarar verir ve cilt kanseri başlar. Güneş ışığı ultraviyole ışınlarının başlıca kaynağıdır. Solaryumda UV ışınının diğer bir kaynağı olduğu söylenebilir. Bu kaynaklardan fazla derecede UV ışınına maruz kalan kişilerde melanom dahil birçok cilt kanseri görülme riski artar.

Cilt Kanseri Tanı Yöntemleri

Dermatoskopi, benleri 10 - 20 kat büyüterek gösteren özellikle pigmentli olan benlerin cilt kanserinden ayırımında çok önemli bir yardımcı tanı yöntemidir. 

Bu yöntem, elle tutulan bir cihaz yardımıyla ya da bilgisayarlı sistemler aracılığıyla görüntü kaydı yapılarak gerçekleştiriliyor. Gerek çıplak gözle gözle algılanan özellikler gerekse dermatoskopik muayene ile saptanan bulgular, cilt kanseri tanısını yönlendiriyor.

Cilt kanseri kesin tanısı ise cerrahi olarak çıkarılan dokunun patolojik incelemesi ile konulabiliyor. Ancak halk arasında yaygın ama yanlış bir kanı var: Neşter değerse kanser olur! Bu inanış doğru değildir. İyi huylu ya da pigmentli lezyonun cerrahi olarak çıkarılması o bene ek bir risk getirmiyor. Ancak tanı yöntemlerinin kullanılması ile benlerin gereksiz çıkarılması önlenebiliyor.

Cilt Kanserinde Erken Teşhis Nasıl Yapılır

Herkesin kendi kendine tüm vücudunu başta saçlı deriden ayakta vücudun kolay görülemeyen (sırt gibi) bölgeleri ayna karşısında muayene etmesi gerekir.

Vücudumuzda bulunan benler düzenli kontrol ile yakın takip edilip görülen değişikliklerde veya iyileşmeyen, kanayan cilt yaralarında uzmana başvurmalıyız.

Şüpheli lezyon veya daha öncesinde tanı koyulan cilt kanseri / Dermatoskopi (yüzey mikroskopi) cihazı ile muayene önerilir.

halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto