Zararları yıllar sonra çıkıyor!
Cilt lekelerinde yaş önemli bir etken. Yaşın ilerlemesiyle birlikte özellikle kadınlarda risk faktörleri artırıyor. Hamilelikler, doğum kontrol hapları, menopoz gibi hormonal değişiklikler kadınlar için risk faktörlerini oluşturuyor. Yine hem kadınlarda hem erkeklerde, yıllar boyunca maruz kalınan güneş ışığının zarar verici etkileri, biriktikçe ortaya çıkıyor. Güneşin bu zararlı etkileri, özellikle 40’lı yaşlarda güneş lekeleri, aktinik hasar dediğimiz cildin kabalaşması ve kalınlaşması, belli bölgelerde kızarıklık ve kabuklanma ve hatta iyi huylu deri tümörlerinin oluşumu ile kendini gösteriyor.
Güneşlenenler ve güneş yanığı olanların omuzlarında daha sonra iri kahverengi lekeler ortaya çıkabiliyor. Aşırı güneş ışığına maruz kalmaya bağlı görülen bu lekeler, kol ve bacaklarda özellikle diz ve dirseklerden aşağıda ve el üzerlerinde ortaya çıkabiliyor. Bu lekeler diğer bölgelerden farklı olarak su damlası şeklinde ve beyaz renkte oluşuyor.
Cilt lekelerinin oluşmaması için, öncelikle erken yaşlardan itibaren, güneş ışığına yoğun maruziyetten kaçınılması gerekiyor. Bunun için özellikle, güneş koruyucu kremlerden, şapka, şemsiye gibi aksesuarlardan faydalanmalı, doğal ya da yapay ultraviyole ışınlarından kaçınmalı ve bronzlaşmadan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Bununla birlikte lekeler artık oluştuysa, kış mevsimi mücadele için en doğru zaman. Uygun leke açıcı kremlerle birlikte seçilen doğru uygulamalar, kişiyi mevcut lekelerinden kurtarabiliyor.
Cilt lekeleri için hangi yöntemler uygulanır?
Leke tedavisinde son dönemde çok çeşitli uygulamalardan faydalanılabiliyor. Q Swich lazer, karbon peeling ve fraksiyonel lazerle cilt soyma, plateletten zengin plazma (PRP) enjeksiyonu, leke mezoterapisi, dermaroller gibi yöntemler bunlardan birkaçı olarak öne çıkıyor. Kişinin cilt rengi, hassasiyeti, yaşı, lekenin derinliği gibi bireysel faktörlerin leke giderici yöntem belirlenmesinde, göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Her Dövme Çoğunlukla Yok Edilir!Ama bu kural her zaman geçerli değildir. Günümüzde dövme silme lazerleri çok ileri teknoloji ile üretilmektedir. Birçok ana rengi lazerle silmek mümkün olmakla birlikte mor, pembe, sarı renklerin bazı tonları ten rengi ve beyaz renkli dövmeler maalesef lazer ile silinememektedir. Bu nedenle ileride dövme sildirmeyi düşünenlerin lazerle çıkması zor ve/veya imkansız olan renkleri kullandırmamalarını öneririz.
Dövmelerin Lazerle Silinmesi Kaç Seans Gerektirir?
Dövmelerin lazerle silinmesinde seans sayısını kullanılan boya, uygulanan teknik, kullanılan boya miktarı ve kullanılan lazer türü belirler. Dövme silme seans sayısı 5-15 seans aralığıdır. Dövme silmede seans aralıkları 6-8 haftadır. Pico lazer (Q Swich lazer), dövme silmede kullanılan en yeni ve etkili sistemdir.
Önceki dövme silme lazerleri, nano-saniye (saniyenin milyarda biri) sürede atım yaparlarken, pico-saniye lazerler enerjisini saniyenin trilyonda biri zamanda gönderir. Böylece çok daha hızlı atımlara bağlı olarak dövme boyalarını çok daha küçük parçalara ayırabilme özelliğine sahiptir. Bu da daha az tedavi süresi, daha az komplikasyon ve daha iyi sonuşlar anlamına gelir.
Uzm. Dr. Aylin Sema AKSU