×

DEPREM KORKUSU (SEİSMOPHOBİA)

Deprem Korkusu (Seismophobia) Nedir?

Özellikle deprem bölgelerinde yaşayanların birçoğunda deprem korkusu yani seismophobia görülebilir. Seismophobia deprem olmasından ve depremlerden aşırı korkma durumudur. ¨Sismophobia¨ kelimesi, deprem veya savaş anlamına gelen Yunanca ¨seismo¨ kelimesinden ve Yunan korku tanrısı ¨Phobos¨ kelimesinin birleşimi ile oluşmakta ve deprem korkusu anlamına gelmektedir.

Neredeyse hepimiz kontrol edemediğimiz için doğa olaylarının olumsuz sonuçlarından korkarız. Çünkü büyük ölçekli doğa olayları can ve mal kaybına neden olmaktadır. Ancak Sismophobisi olan kişilerde, bizlerin hissettiği deprem korkularından çok daha büyük ve güçlü korkular duyar. Öyle ki çoğu zaman bu korkular hastaların günlük yaşamlarına müdahale eder. Birçok hasta deprem anında ya kaçamazsam – kurtulamazsam, ya ölürsem veya göçük altında kalırsam şeklinde korkularla günlük hayatlarını yaşayamaz hale gelirler. 

Deprem Korkusu (Seismophobia) Neden Olur?

Depreme yatkın bölgelerde yaşayan insanların bu aşırı deprem korkusunu geliştirmesi muhtemeldir. Depremler değiştiremeyeceğimiz, erteleyemeyeceğimiz ve yönetemediğimiz doğal afetlerdendir. Genellikle mal kaybına neden olurlar. Özellikle artçılar ya da yakın yerlerde büyük depremler yaşandığında deprem korkusu yaşayanlar maalesef aşırı tepkiler verebilmektedir.

Özellikle yakın zamanda yaşanan İstanbul’daki 4 şiddetindeki deprem, ardından Elazığ ve Manisa’da yaşanan depremler ve artçılar herkeste büyük korkular yaşattı. Ancak Seismophobia’ya sahip olan hastalar diğer insanlardan farklı olarak depremden günlerce sonra bile evlerine geri giremedi. Yaşadıkları şehirleri değiştirmeyi düşündüler. Bu korku ve belirsizlik, onları psikolojik bir çöküntüye sürükledi. Eğer Seismophobia’ya sahipseniz ya da bir yakınınızda bu belirtiler mevcutsa, psikolojik destek almanız gerekmektedir.