×

DİŞ AĞRISI NEDENLERİ

Bireylerde meydana gelen diş ağrıları, farklı sebeplere bağlı olarak gelişen önemli bir diş ve ağız sağlığı problemidir. Diş ağrıları; diş minesinin aşınması, diş kırılmaları veya çatlaklar, diş çürükleri, yirmi yaş dişlerinin sürmesi gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkarlar. Kadın-erkek her yaştan bireyin yaşamları boyunca mutlaka karşılaşması muhtemel olan diş ağrıları, çoğunlukla geleneksel yöntemlerle geçirilmeye çalışılsa da, diş hekimine gitmek ve gerekli kontrolleri yaptırmak en doğru davranıştır. Doktor tavsiyesi dışında kullanılan ağrı kesici veya antibiyotikler, ilerde sorunun daha fazla büyümesine ve ağız sağlığının ciddi bir şekilde bozulmasına sebebiyet verebilmektedir. Evde yapılan tedavilerde genellikle alkol, kolonya ve benzeri tahriş edici maddeler kullanılmakta, bu da dişte ve çevresindeki dokularda hasara sebebiyet vermektedir.

Diş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Diş ve ağız sağlığı vücut sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Bu sebeple diş ve diş etlerinin sürekli ve düzenli bir şekilde temizlenmesi ve mikrop, bakteri oluşumlarından arındırılması zorunludur. Aksi takdirde dişlerde dayanılmaz ağrılar oluşması ve bireyin ağzı ve diş sağlığının bozulması kaçınılmazdır. Diş ağrılarını oluşturan sebepler incelendiğinde,

Diş eti ile ilgili hastalıklar;

  • Dişlerde oluşan çürükler ve buna bağlı apseler,
  • Dişin mine bölgesinin aşınması,
  • Diş kırılması veya çatlamalar,
  • Zorunlu olan diş temizliğinin yapılmaması
  • Yirmi yaş dişlerinin gömülü kalması en önemli sebepler olarak görülmektedir.

En şiddetli diş ağrıları, dişlerde oluşan çürükler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Çürüklerin oluşmasına sebep olan faktörler ise ağız ve diş temizliğinin yapılmaması veya yapılan temizliğin yeterli olmamasıdır. Tüketilen unlu ve şekerli yiyeceklerin temizlenmemesi, ağızda bulunan bakterilerin bu kalıntılarla beslenerek asit oluşturmalarına yol açmaktadır. Dişlere ve diş köklerine yerleşen bakterilerin zamanla çoğalması sonucunda ise diş minesi zayıflayarak çürükler meydana gelmektedir. Çoğunlukla kuvvetli bir ağrının eşlik ettiği zonklamalar şeklinde ortaya çıkan diş ağrısı, gereken tedavi yapılmadığı takdirde gittikçe şiddetini artırarak dayanılmaz bir hal almaktadır.

Ağrılara sebep olan sorunların iltihap veya apse olması durumunda ağrılı dişin bulunduğu bölge dışardan fark edilecek derecede şişerek yüz estetiğini olumsuz şekilde etkilemektedir. Ayrıca bireyde soğuk-sıcak hassasiyeti oluşarak süreklilik gösteren sızılar meydana gelmektedir. Apse ve iltihaplı ağrılarda dişlere bastırıldığında ağrı artar ve dişlerde küçük kırılmalar oluşabilir. Çürüme oluşmuş ve dişte iltihabi ortam meydan gelmişse bu ağrıların bireysel yöntemlerle tedavi edilmesi söz konusu değildir. En kısa süre içerisinde uzman bir diş hekimine başvurarak gerekli tedavinin yapılması zorunludur.

Diş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş ağrıları ile ilgili bireysel tedavi yöntemlerinin kullanılması, ilerde daha önemli ağız ve diş sorunları yaşanmasına temel oluşturmaktadır. Örneğin diş ağrılarını hafifletmek amacıyla diş üzerine aspirin veya farklı ağrı kesici ilaçlar koyman diş etlerini oluşturan yumuşak dokulara zarar vererek tahriş olmasına sebep teşkil etmektedir. Bu tür durumlarda çok kısa süreli olarak ağrılar hafiflese bile, ileriki süreçte diş ağrılarına diş eti ağrıları da katılmakta ve bireyin ağız diş sağlığı her geçen gün daha da kötüye gidebilmektedir.

Diş ağrılarında doktora gitmeden önce yapılması gereken en temel uygulama, diş ev dişetlerinin özenli bir şekilde temizlenmesi ve ılık bir suya tuz konulup karıştırılarak gargara yapılmalıdır. Böylece doktor muayenesine kadar diş ağrılarının bir nebze hafifletilmesi mümkün olabilmektedir. Diş doktoruna görünmeden önce her hangi bir ağrı kesici alınmamalı, ağrının iltihaba bağlı şişlik sebebiyle oluşmuş olması halinde bölgeye buz tedavisi uygulanmalıdır.

Dişte meydana gelen ağrıların çürükler sebebiyle oluşması halinde ise, çürük dişe karanfil yağı kullanılarak müdahale etmek gereklidir. Bir parça pamuk üzerine birkaç damla karanfil yağı damlatarak oyuk bölgeye koyulması, bireyin doktora gidene kadar geçen sürede ağrısının hafiflemesine olumlu katkı sağlayacaktır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken husus, karanfil yağının diş etlerine temas etmesinin önlenmesidir. Çünkü karanfil yağı da diş etlerini tahriş edebilecek özelliğe sahiptir.

Dişte meydana gelen ağrılar bireylerin günlük yaşamları ve iş hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple ağrılı, iltihaplı veya apseli dişlerin bireysel çabalarla değil doktor kontrolündeki tedavi yöntemleriyle iyileştirilmesi esas alınmalıdır. Düzenli ve sürekli bir şekilde yapılacak olan ağız ve diş temizliği, ağrıların oluşumunu sağlayan sebepleri giderebilecek en doğru yöntemdir.

halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto