×

DİYABETİK RETİNOPATİ NEDİR?

Günümüze şeker hastalığına bağlı olarak gelişen körlük ya da görme bozukluklarının en önemli nedeni diyabetik retinopati olarak bilinmektedir. Bilindiği üzere diyabet, vücudumuzda insülin salınımı ya da insülün etkilerinin yeterli olmaması sonucunda kan şekerinin artmasına neden olan bir hastalıktır. Diyabet özellikle gözün sinir tabakasındaki yani ağ tabaka ya da retinadaki kılcal damarları da etkileyerek çalışmalarını bozmakta ve göz bozukluklarına hatta daha da ilerlerse körlüğe neden olabilmektedir. Eğer bu görme bozuklukları şeker hastalığı sebebiyle meydana gelirse buna da diyabetik retinopati adı verilmektedir. Bu nedenlerle diyabet tanısı konulan hastalarda mutlaka göz muayenesinin belirli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Eğer hastada diyabetik retinopati başlangıcı görüldüyse muayene sıklıkları 3-4 aya indirilmeli ve sürekli takip edilmelidir.

Diyabetik Retinopati Belirtileri 

Hastalığın erken evrelerinde genellikle fark edilmeyen bu durum, hastalığın ilerlemeye başlaması ile belirgin semptomlara sahip olacaktır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi düzenli göz muayenelerine gidildiği takdirde erken belirtiler de tespit edilebilir ve daha erken önlemler alınabilir. Diyabet hastası iseniz aşağıdaki belirtileri gördüğünüzde doktorunuza başvurunuz;

  • Ani olarak gerçekleşen görme kaybı
  • Görüş alanında yüzen şekiller görme
  • Giderek kötüleşen görme yetisi
  • Düzensiz ya da bulanık görüş
  • Gözde sürekli ağrı veya kızarıklık

Tabii ki yukarıda belirttiğimiz semptomlar kesin bir diyabetik retinopati belirtisi değildir. Ancak yine de bir göz doktor kontrolünden geçmenizde fayda vardır. 

Diyabetik Retinopati Evreleri

Hastalığın 4 evresi bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla;

  • Hafif Proliferatif Olmayan Retinopati: Bu evrede retinanın kan damarlarının duvarlarında mikroanevrizmalar meydana gelmeye başlar.
  • Orta Proliferatif Olmayan Retinopati: Hastalığın ilerlemeye başladığı evredir. Retinayı besleyen kan damarları tıkanmaya başlar.
  • Şiddetli Proliferatif Olmayan Retinopati: Tıkanan damar sayılarında artış görülür. Beslenemeyen kısımlar retinada yeni damar oluşturmaya başlar.
  • Proliferatif Olmayan Retinopati: Hastalığın en ileri evresidir. Beslenemeyen alanların oluşturduğu damarlar kanamaya neden olur. Bu da görme kaybını arttıracaktır.

Diyabetik Retinopati Tedavisi

Hastalığın son evresine kadar kişinin gözünde ödem oluşmayacağı için herhangi ciddi bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Ancak ilk üç evrede uygulanan daha çok koruyucu tedaviye yöneliktir. Koruyucu tedavi için kolesterol, kan şekeri kontrollerinin yapılması ve düzenli göz muayenesi yeterli olacaktır. Ancak son evreye geçildiği takdirde oluşan görme bozukluklarının tedavisi için lazer yöntemi uygulanmaktadır. Bu tedaviler iki ya da daha fazla seansta gerçekleşir. Bu tedavide hastanın gözünde sonradan meydana gelen damarlanmalar durdurulmaktadır. Bu tedavi kanama başlamadan önce ya da sonra uygulanabilir. Bu gibi rahatsızlıkların riskli olduğu diyabetik kişilerde düzenli göz muayenesi oldukça önemlidir.

halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto halimtoto