Kulak Burun Boğaz Doktorları Hangi Hastalıklara Bakar?
Gibi çok sık karşılaşılan ve nadir görülen kulak, burun, boğaz hastalıkların tümü ile ilgilenir.
Kulak enfeksiyonları KBB Hastalıkları bölümünde en sık rastlanan durumlardan biridir. Mikroplar kulağın içerisine doğru ilerleyerek enfeksiyona sebep olurlar. Kulaktan çıkan ve boğazın arkasına doğru yer alan Östaki borusu genellikle zararlı bakterileri kulağınızdan uzak tutar ancak bu boru çok küçükse ya da gribal enfeksiyonlar nedeniyle sıvı ya da mukus ile tıkandıysa bu zararlı bakteriler kulağa giderek enfeksiyonlara neden olabilir.
Kulak enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
Kulak enfeksiyonları yetişkinlere oranla bebeklerde ve çocuklarda daha fazla görülür. Ayrıca çocuklarda görülen enfeksiyon türleri içerisinde en yaygın olanlardan biridir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda kulak enfeksiyonlarının tespit edilmesi zor olabilir. Eğer çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden birkaçını taşıyorsa kulak iltihabı olabilir.
Eğer çocuğunuz bu belirtilerden birini taşıyorsa en kısa sürede bir KBB Uzmanına başvurun.
Strep, Streptococci adlı bir bakteri ailesinin kısaltmasıdır. Boğaz ve çevresindeki yapılar bu mikrop ile enfekte olduğunda ortaya çıkan bu hasralık yaygın bir enfeksiyon olsa da, diğer birçok enfeksiyon aynı semptomlara sahiptir.
Özellikle strep boğaz enfeksiyonunda bulunmayan burun akıntısı ve öksürüktür. Ayrıca kış aylarında strep boğaz enfeksiyonu geçirme olasılığınız daha yüksektir.
Sinüzit denince burun ve göz etrafındaki normalde hava ile dolu olması gereken boşlukların iltihabını anlıyoruz. Sinüzit enfeksiyonları oldukça sık görülen enfeksiyonlardır ve her insan vakit vakit sinüzit olmaktadır. Ancak bu enfeksiyonların çok büyük kısmı ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir.
Bazı durumlarda sinüzit ilaç tedavisine cevap vermez. Özellikle kistleşmiş sinüzit ve burun içinde et büyümesi olan durumlarda ne kadar tedavi de verseniz istenen neticeye ulaşılamaz. Altta yatan belli hastalıklar da (bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıklar, alerji vb.) iyileşmeyi engellerler.
Bu zamanlarda endoskopik sinüs cerrahisi yani endoskop yardımıyla yapılan sinüzit ameliyatları çözüm olacaktır. Bu ameliyatlarda dışardan bir kesi yapılmadan kistleşmiş sinüzit temizlenmekte, sinüslerin ağızları açılmakta, burunda polipler büyümüşse temizlenmektedir.
Sinüzit ameliyatlarında maksat hastanın bir daha sinüzit olmaması değildir. Maksat, iyileşmeyecek olan sinüziti temizlemek ve tekrar ihtimalini azaltmaktır. Sonrasında uygun takip ve tedavi ile hastaların daha konforlu bir hayat sürmeleri temel amaçtır.
Bir mikrop gözlerinizi ve burnunuzu çevreleyen sinüslerinize girdiğinde orada enfeksiyon meydana getirerek Sinüzit rahatsızlığına neden olabilir. Sinüslerinizin iltihap ile dolması nedeni ile basınç, ağrı, nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz.
Akut sinüzit genellikle soğuk algınlığı ile senkronizedir. Bu nedenle özellikle kış aylarında sinüzit olma olasılığınız oldukça yüksektir. Tedavi edilmeyen bir alerjinin veya astım gibi kronik bir durumun bir sonucu olarak semptomların 12 haftadan fazla devam ettiği kronik sinüzit oluşabilir.
Sinüzit belirtileri şunları içerir:
Uyku apnesi, uyurken kısa süreliğine nefes almayı durduran bir bozukluktur. Uyku Apnesi belirtileri şu şekildedir;
Bu semptomlara ek olarak, uyku apnesi olan birçok kişiye bir eş veya aile üyesi tarafından uyurken horladığı, soluduğu, boğulduğu veya hatta nefes almayı bıraktığı söylenir. Fazla kiloluysanız, bademcikleriniz şiştiyse veya yatmadan önce sakinleştirici alıyorsanız uyku apnesi olma olasılığınız daha yüksektir.
Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA), orta yaşlı kadınların %2'sinde ve orta yaşlı erkeklerin %4'ünde, özellikle obez olanlarda görülür. Uyku apnesi tedavi edilmezse hipertansiyon (yüksek tansiyon), koroner arter hastalıkları, inme ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara sebebiyet verebilir.