×

İLK DİŞ MUAYENESİNİN ÖNEMİ

Ağız sindirim sisteminin başlangıç kısmıdır. Ağıza alınan tüm yiyecekler dişler aracılığı ile öğütülerek yutulur ve sindirime hazırlanan yiyecekler mideye gitmek üzere bir yolculuğa çıkar. Ağız ve dişler sindirime yardımcı olduğu için ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Ağızda oluşan koku ve birçok hastalığın genel sebebi diş çürükleridir. Ağız ve diş bakımına önem veren kişi gülümserken, konuşurken özgüven sahibi olur ve karşıdaki insana hoş bir görünüm sunmuş olur. Her bireyin sağlıklı diş ve ağız yapısına sahip olmak için bir yaşında ilk diş ve ağız muayenesinin yapılması gerekmektedir.

İlk Diş Muayenesi Neden Önemlidir?

Ağız ve diş sağlığında ilk muayene diş gelişimi ve konuşma yeteneğini etkilediği için çok önemlidir. Yetişkin bir insanın ağzında 32 adet diş vardır. 3 azı dişi vardır. Bunlardan 4 adeti kesici,2 adeti köpek, 4 adeti küçük azı ve 6 adeti azı dişidir. İlk çıkan dişler süt dişi olup 20 adettir. İlk muayene de sadece diş çürükleri değil çene yapısı da kontrol edilir. Dişlerin doğru bir şekilde gelişimini kontrol edip, çene ve dudak yapısında istenmeyen sağlık sorunlarının tespit edilmesi ve tedavisi açısından ilk muayene çok önemlidir.

İlk Diş Muayenesinde Neler Yapılır?

Çocuklarınızın bir yaşına girdikten sonra ağız ve diş kontrolü için ilk diş muayenesini yaptırmalısınız. İl diş muayenesinde doktor çocuğunuzun ağız ve diş muayenesini yapar. Ağız içinde diş etlerinin rengine, diş çürüklerine, damak yapısına bakarak bu konuda sizi bilgilendirir. Biberonun uzun süre beslenmek amaçlı kullanılması diş gelişimini olumsuz etkileyip istenmeyen diş çürüklerine sebep olmaktadır. Aynı şekilde dişlerde anne sütünün yeterli alınmaması sebebi ile erken diş çürükleri de görülmektedir. Diş çürükleri tespitinde doktor sizi doğru beslenme ve ağız bakımı hakkında bilgilendirir. Çocuklarda dudak emme, parmak emme gibi bir eğilim varsa bu konuda sizi doktor uyarır. Alışkanlıkları çocuğunuzun bırakması için gerekli olan bilgileri verir. Diş ve ağız muayenesinden sonra ağız ve diş bakımı hakkında detaylı bilgi verilir. Çocuğunuzun ağız bakımını korumak için uygun diş fırçası ve fırçalama hakkında bilgi verilir.

İlk Diş Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çocukların ve bebeklerin güvenini almak için muayene kesinlikle zorlamadan yapılır. Bebekler anne kucağında kendini güvende hissedeceği için muayene anne kucağında oturur iken yapılır. Sakin bebeklerin muayenesi yatar pozisyonda da yapılabilir. Çocuklar ise oyuna karşı sempatileri olduğu için oyun havasında ve dişçi ile göz göze gelecek bir şekilde muayene sağlanır. 3 ve üzeri çocuklarda beyaz gömlek korkusu olduğu için diş muayenesinde empati kurarak muayene gerçekleştirilmektedir. Dişçi koltuğundan çocukların korkabileceği düşüncesi ile sadece bir misafir gibi ağırlanarak oturduğu koltukta ağzını açması istenir. Ağzını açtıktan sonra diş muayenesi yapılır.