Kalın bağırsak, sindirim sistemimizin anüsle sonlanan son 1,5 - 2 metrelik bölümünün genel adıdır. Son 15 cm'lik bölümüne rektum, geride kalan kısmına ise kolon adı verilir.
Geçtiğimiz on yıl içinde kalın bağırsak kanserlerinin tanı ve tedavisinde birçok ilerleme sağlanmıştır. Buna rağmen kalın bağırsak kanserleri halen tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri olup her yıl milyonlarca insanın hayatını tehdit etmeye devam etmektedir.
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kolon kanserinin belirtileri kolonun anatomik yapısına göre farklılık gösterir. Çıkan kolon yani sağ kolon ve inen kolon sol kolon ve kolonun sol kısmı şeklinde genellikle farklı belirtilerle kendisini gösterir. Çıkan kolon geniş bir yapıya sahip olduğu için tümör orada tıkanıklığa genellikle neden olmamaktadır. Bu yerleşen kitle orada kanamaya neden olabilir, gaitada gizli kanla kendisini gösterebilir ya da görünür bir kanla kendini gösterebilir. Bu kanamanın uzun vadeli olduğu takdirde de anemi yani kansızlık olarak tanımladığımız halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çarpıntı, ellerde ayaklarda üşüme gibi belirtiler mevcutsa, özelliklede 50 yaşın üzerindeki kişilerde mutlaka kolon tümörü ekarte edilmelidir.
Prof. Dr. İshak Safa TÜZÜN