İlk olarak Çin’in Wuhan şehrinde görülmeye başlanan Korona (Corona) virüsü, aslında hayvanlarda sıkça görülebilen bir virüs ailesidir ve bu virüs ailesinde farklı çeşitlerde Korona virüsleri bulunur. Bazıları hafif şekilde seyrederek soğuk algınlıklarına neden olurken, mutasyona uğrayan çeşitleri ölümcül hastalıklara sebebiyet verebilir. MERS gibi türevleri yani bilinen adıyla Ortadoğu Solunum Sendromu, bulaştığı hastaların yarısından fazlasında maalesef ölüme sebep olmuştur. Ayrıca yine SARS olarak bilinen bir türü Şiddetli Akut Solunum Sendromuna neden olmakta ve özellikle yaşlılarda büyük hayati risklere sebebiyet vermektedir. Son olarak COVID-19, NCoV ya da CoV ismi ile de bilinen Novel Corona Virüsü daha önce insanlarda görülmeyen yeni bir türdür. Zoonotik yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu tehlikeli virüsler dünya üzerinde 248,065 kişide tespit edilirken 10,080 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.
Korona (Corona) Virüsü kuluçka süresi yaklaşık 10 -14 gün arasında değişirken, hastalarda
Korona (Corona) virüsü ilk olarak hayvanlardan insanlara geçmiştir ancak enfekte olan yani virüsü taşıyan insanlar da kendi aralarında virüsün yayılmasına sebep olmuştur. Korona virüsü insanlar arasında temas yoluyla bulaşabileceği gibi, öksürük ve hapşırma yoluyla ya da virüsün bulunduğu alanlara temas etme yoluyla da bulaşabilir.
Korona (Corona) Virüsü bulaşıcıdır. Çoğunlukla aynı grip ya da soğuk algınlığında olduğu gibi hapşırma ve öksürme gibi yollarla bulaşır. Ayrıca kalabalık ortamlarda AVM, Toplu Taşıma gibi çok fazla insanın temas ettiği yerlerde bulaşma riski çok daha yüksektir.
Maalesef Korona (Corona) Virüsü’ne özel net bir tedavi yöntemi yoktur. Öncelikle bir doktora görünerek Korona Virüsü Testi yaptırmanız gerekmekte. Doktorunuz size ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar önerebilir. Bunun dışında bol sıvı tüketimi ve kalabalık ortamlardan uzakta evinizde dinlenmeniz hastalığı daha kolay atlatabilmeniz açısından önemlidir. Eğer durumunuz kötüleşiyor, nefes almada problem, düşmeyen yüksek ateş, kusma ve uzun süreli ishal yaşıyorsanız hastaneye yatarak tedavi olmanız gerekmektedir.
Korona Virüsü, Corona Virüsü ya da diğer adıyla Coronavirus, NCoV, MERS – SARS için henüz herhangi özel bir aşı üretilmemiş olup bilim adamları ve tıp dünyası bu konu üzerindeki çalışmalarına ivedilikle devam etmektedir.
Korona Virüsü testi balgamdan ya da burun akıntısından alınan bir örnek ile laboratuvar ortamında yapılan incelemeler sonucunda gerçekleştirilir.
Korona Virüsü ve daha birçok salgın hastalık için Dahiliye Doktorlarımız, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorlarımız ve Acil Bölümümüz 7/24 hizmet vermektedir.