Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir?
Küme tipi baş ağrıları isminden de anlaşılacağı üzere nedeni genellikle belli olmayan ancak birkaç haftalığına gelerek şiddetli baş ağrıları yaşamanıza sebep olan ve bu birkaç haftalık süresi dolduğunda ortadan kaybolabilen ağrılardır. Bazen ağrılar o kadar şiddetli olur ki uyumanızı ve görmenizi engelleyebilir.
Küme tipi baş ağrılarında ağrı genellikle başın tek tarafında meydana gelmektedir. Hasta sağ ya da sol tarafında şiddetli ağrı, sese ve ışığa hassasiyet yaşayabilir. Belirli bir dönem, örneğin 1 – 2 hafta sürekli baş ağrısı yani küme tipi ağrı dönemi yaşayan hasta daha sonra iyileşme dönemine geçer ve bir sonraki küme dönemine kadar hiç baş ağrısı yaşamadan haftalar, aylar geçirebilir.
Küme tipi baş ağrısı her ne kadar hayati tehlikesi olmayan bir ağrı olsa da bu dönemdeki hastalar maalesef çoğu günlük işini bile yerine getiremeyecek kadar ağrı çeker. Doktorunuz tarafından belirlenecek bir tedavi yöntemi sayesinde küme tipi ağrı döneminizin süresini kısaltabilir, ağrınızı azaltarak sese ve ışığa karşı duyduğunuz hassasiyetleri en alt seviyeye indirebilir böylece bu dönemi daha kolay atlatabilirsiniz.
Küme Tipi Baş Ağrısı Neden Olur? Küme Tipi Baş Ağrısı Nedenleri
Küme tipi baş ağrılarının sebepleri maalesef kesin olarak bilinmemektedir ancak bilinenin aksine, migren ve gerilim tipi baş ağrılarında olduğu gibi küme tipi baş ağrısı tükettiğiniz besinlerle, hormonlarınızla ya da stres seviyenizle alakalı değildir. Ancak son dönemde bu ağrıların yaşam düzeninizle alakalı olduğu düşünülmektedir. Belirli dönemlerde yemek ve uygu gibi temel ihtiyaçlarınızı her zamanki saatlerinden farklı saatlerde karşıladıysanız küme tipi baş ağrısı yaşama riskiniz artmakta. Eğer küme tipi baş ağrısı yaşıyorsanız bunun nedenlerinden biri yemek saatlerinizi kaçırmanız ya da çok az uyumanız olabilir.
Ayrıca küme döneminde baş ağrınızı tetikleyecek şeylerden de kaçınmanız gerekmektedir. Bunlardan biri de alkol tüketimi, özellikler bu dönemlerde alkol tüketimini durdurmanız ve küme dönemi bitinceye kadar alkolden uzak durmanız tetikleyici nedeni ortadan kaldıracaktır. Bir diğer tetikleyici olarak bilinen nitrogliserin ise kalp rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlarda yer alan bir maddedir. Eğer kalp rahatsızlığınız varsa ve ilacınızın içeriğinde nitrogliserin bulunuyorsa bunu Nöroloji doktorunuzla paylaşmanız hastalığınızın tedavisi için önemlidir.
Küme Tipi Baş Ağrıları En Sık Kimlerde Görülür?
Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri
Küme tipi baş ağrılarında, ağrı öncesinde herhangi bir artçı ağrı belirtisi göstermez. Küme döneminde gözde ya da etrafında şişme, göz kapağı düşmesi, sadece sağda ya da sadece solda yoğun ağrı görülebilir. Özellikle tek gözde olan şiddetli ağrı daha sonra yüze ya da boyuna yayılabilir. Ayrıca ağrının yaşandığı tarafta burun tıkanıklığı, burunda akıntı da görülebilir. Küme tipi baş ağrılarında hasta, migren ağrısı yaşayan hastalar gibi yatmak, karanlık sessiz bir odada uyumak yerine oturmayı, ayağa kalkarak dolaşmayı ya da ileri geri sallanmayı tercih ederler. Böylece ağrılarının geçebileceğine inanırlar ve huzursuzluk hissini geçirmeye çalışırlar.
Küme Tipi Baş Ağrılarında;
Küme Tipi Baş Ağrısı Nasıldır?
Küme tipi baş ağrıları öncesinde hiçbir belirti göstermeden gelen ve hastayı birden etkileyen ancak birkaç hafta devam ettikten kaybolan ve bir sonraki küme dönemine kadar bir daha uğramayan ağrılardır. Bu ağrı dönemi genellikle 6 ile 12 hafta arasında olur. Küme tipi ağrılar genellikle aynı zamanlarda ya da mevsimlerde tekrar eder. Küme tipi ağrılar geçtikten sonra düzelme dönemi 1 aydan uzun sürebilir ya da kronik bir küpe tipi ağrı yaşıyorsanız düzelme dönemi bir yıl içerisinde toplamda 1 aydan daha kısa sürebilir. Bu tarz kronik durumlarda hastanın yaşam kalitesi düşer ve süreli olarak bir ağrıya maruz kalır.
Küme dönemlerinde ağrı her gün yaşanabileceği gibi aynı günde birden fazla atak yaşayabilirsiniz. Yaşadığınız ağrı atağı 15 dakika ya da 3 saat arasında değişen bir sürede gerçekleşebilir. Hastalığın tekrarlama düzeninde olduğu gibi ataklar da her gün aynı saatlerde tekrarlayabilir.
Küme tipi baş ağrısı yaşayanlar en kısa süre içerisinde bir Nöroloji uzmanı ile görüşmelidir.
Özellikle hastalığın teşhisi ve tedavisi açısından bu oldukça önemlidir. Genellikle küme tipi ağrıların altında yatan çok ciddi bir hastalık olmasa da nadiren de olsa bir kan damarının yırtılması ya da beyin tümörü gibi sorunların bu hastalığın tetikleyip tetiklemediğini öğrenmek için en kısa sürede bir Nöroloji uzmanı ile görüşmekte fayda var.
Küme Tipi Baş Ağrılarında Tanı Yöntemleri
Küm tipi baş ağrılarında, bu ağrılara özgü belirli özelliklerin varlığı kontrol edilerek ve nörolojik muayene ile hastalık teşhis edilebilirken aynı zamanda doktorunuz bazı görüntüleme yöntemlerine de başvurabilir.
Nörolojik Muayene
Nörolojik muayene sorasında doktorunuz küme tipi baş ağrılarına özgü belirtileri sorgular, ağrıların ne zaman başladığı ne kadar sürdüğü, hangi sıklıkla tekrarladığı ve hangi tarafta olduğu gibi soruların cevapları doktorun teşhis koymasını kolaylaştırır.
Görüntüleme Testleri
Nöroloji doktorunuz küme tipi baş ağrılarının teşhisinde MR ve BT gibi görüntüleme testleri isteyebilir. Bu testler doktorunuzun hastalığınızın tedavisini planlaması için gereklidir.
Küme Tipi Baş Ağrısı Tedavisi
Küme tipi baş ağrılarının altında genellikle farklı bir hastalık ya da problem yatmaz bu nedenle hastalığı tamamen ortadan kaldıracak, baş ağrılarınızı tamamen geçirecek bir tedavi yöntemi mevcut değildir ancak doktorunuzun tedavideki amacı ağrılarınızı azaltmak, atakları dayanılabilir hale getirmek ve küme dönemi süresini kısaltmaktır. Küme tipi ağrılar birden gelerek 15 dakika ile 3 saat arasında değişen ağrılar yaşattıklarından dolayı tedavide en kısa sürede etki edecek ilaçlar kullanılır ve ağrınızdan hızla kurtulmanız amaçlanır.