Beslenme ihtiyacı anne karnında başlayarak yaşam boyunca süren bir gereksinimdir. Vücudun gerek duyduğu aktivitelerin yerine getirilmesi amacıyla alınan besinlerin oluşturduğu enerjinin yakılamaması, vücutta yağ depolanmasına sebep olur. Böyle durumlarda birey ‘’obez’’ olarak tanımlanırken, yaşanan sağlık sorunu ‘’obezite’’ olarak adlandırılır. Yaşamın sağlıklı olarak sürdürülebilmesi, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulmasıyla mümkün olabilmektedir. Vücut tarafından yakılamayan enerji vücutta yağ olarak biriktiğinde obezite riski oluşmaktadır. Obezitenin oluşmasına sebep olan unsurların başında kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam gelmekle birlikte,
Birçok farklı yöntemle tedavi edilebilmesi mümkün olan obezite, cerrahi müdahalelere de açık bir sağlık sorunudur.
Obezite Cerrahisi Nedir?
Bariyatik ve Rekonstrüktif olmak üzere 2 farklı cerrahi yöntemle tedavi edilebilen obezite, diğer tedavi yöntemlerinin başarılı olmadığı hallerde cerrahi operasyonları gerekli kılabilmektedir.
Bariyatik Cerrahi Uygulamaları: Obezite sorunu yaşayan hastalara cerrahi müdahale yapmanın temelinde, bireyin aldığı besin miktarının kısıtlanması yatmaktadır. Uygulanan cerrahi yöntemler sonrası hastanın iştahı baskılandığı gibi, alınan gıdaların bir bölümünün emiliminin bozulması sağlanmaktadır. Ameliyat sonrasında daha az besinle daha kısa sürede doyan bireyde, yağ depolanması engellenmektedir. Günlük olarak alınan enerjinin daha düşük seviyede olmasını sağlayan cerrahi müdahaleler, depolanan yağın yakılarak kilo kaybı sağlanmasını amaçlamaktadır.
Obezite sorunlarında uygulanan cerrahi müdahaleler, diğer yöntemlere oranla % 100 yakın başarı sağlamakta ve bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesini mümkün kılmaktadır. Klasik tedavi yöntemleri tüm süreci hastanın iradesine bırakırken, cerrahi müdahale sonrasında birey daha az yiyecekle doyacağından dolayı, oldukça kısa süre içerisinde kilo kayıpları yaşanabilmektedir. Bu sebeple obezite sorunları yaşayan bireylere uygulanabilen en başarılı tedavi yöntemi, cerrahi müdahaleler olarak değerlendirilmektedir.
Rekonstrüktif Cerrahi Uygulamaları: Bu tür cerrahi müdahalelerde, vücudun belirli bölgelerinde oluşan yağ dokularının lokal olarak uzaklaştırılması ana fikirdir. Estetik ağırlıklı bir cerrahi yöntemi olan rekonstrüktif müdahaleler, belirli bölgelerde toplanmış bulunan yağların azaltılmasıyla bireyine estetik görünümünde farklılık oluşturmayı mümkün hale getirir. Genel anlamda bir kilo verdirme yöntemi olmasa bile bireyin psikolojik olarak rahatlamasını sağlar.
Obezite Tedavi Yöntemleri
Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan obezite, tüm dünyada kadın-erkek bireylerin yaşamını etkileyen bir hastalıktır. Cinsiyet, yaş gibi farklılıklar göz önüne alınarak oluşturulan tedaviler, diyet, egzersiz, ilaç ve cerrahi uygulamalar gibi yöntemlerle yapılmaktadır.
Bu tür ameliyatlarda midenin büyük bir kısmı alınarak hastanın en kısa sürede zayıflanması amaçlanmaktadır. Ameliyat sonrası midenin kalan kısmı tüpe benzediği için bu isimle anılan mide ameliyatı, 2010 yıllarından sonra popüler olan ve başlı başına bir cerrahi yöntem olarak bilinen bir obezite tedavisi olarak yaygınlaşmıştır. Tüp mide ameliyatları, hastanede yatış süresini oldukça kısaltması, vücutta yok denecek kadar az iz kalması ve ameliyat bölgesi fıtığını en aza indirmesi sebebiyle en çok tercih edilen obezite tedavileri arasında yer almaktadır.
Tüp mide ameliyatları öncesinde birçok farklı test ve tetkik yapılarak ameliyata hazır hale gelen hastaların tamamına uygulanan test ve tetkikler,
Hekimler tarafından gerekli görülmesi halinde hastalara efor testi ve elektrokardiyografi tetkikleri de yapılabilmektedir.