×

OSTEOPOROZ'DA GENETİK YATKINLIK

Osteoporoz

Osteoporoz (kemik erimesi); kemik dokusunun mikro mimarisinde bozulmayla karakterize kemik mineral yoğunluğu ve kemik gücünde azalma, kemik kırılganlığı ve kırık riskinde artma ile seyreden bir kemik hastalığıdır.  Kemik erimesi, erken dönemde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Kemik yoğunluğunun azalmasına karşın kemikte herhangi bir kırılma olmadıkça (mikro kırık dahil) veya kemik yoğunluğu testleri yapılmadığı müddetçe hastalığın tespit edilebilmesi oldukça güçtür.

Belirtiler ancak osteoporozun ileri evrelerinde kemik hasarı oluşmaya başladıktan sonra görülebilen semptomlardır. Hastalık bu aşamaya geldikten sonra kemiklerde oluşan hasarın geri dönüşü çok mümkün değildir. Bu sebeple ileri yaşlardaki bireyler bu hastalığa yakalanmamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalı, beslenme düzenine dikkat etmeli, düzenli olarak spor yapmalıdır ve mutlaka bir fizik tedavi uzmanına başvurarak osteoporoz kontrollerini yaptırmalı ve hekimlerinin önereceği aralıklar ile kemik yoğunluğuna ilişkin tarama testlerini yaptırmalıdır.

Bu değerlendirmelerin sonucunda kemik erimesinde uygulanacak tedavi; hastalığın ilerlemişlik düzeyi, kişinin son 10 yıl içerisindeki kemik sağlığına ilişkin yaşadığı problemler, kırık öyküsü, kemik yoğunluğu ölçümlerinin sonuçları gibi faktörler göz önüne alınarak hekim tarafından planlanır.