×

RETİNA HASTALIKLARI

Retina çevresindeki ince bozulmuş olan sahaları, buralardaki delik, yırtıkları ve dekole bölgeleri tespit etmek için göz bebekleri damlalar ile genişletilir. Göz hekimi muayene mikroskobuyla gözün içini çepeçevre inceler. Bunun sonucunda göz içindeki yırtık veya dekolmanı tespit edilmiş olur. Gerekirse göz ultrasonografisi yapılır.

Retina bozukluğunun tipine göre, tıbbi tedavi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi gerekebilir. Erken teşhis tedavinin ilk basamağıdır. Bu nedenle göz check-up’ında standart göz muayenesine ek olarak Ekzoftalmometre ile kontrol, derinlik hissi muayenesi, renk görme muayenesi, korneal topografi, görme alanı, göz ultrasonografisi, Biometri, Pakimetri, Gözyaşı testi, Florescein kırılma testi, kontrast duyarlılık testi yapılması gerekebilen muayenelerdir.

Diyabetik Retinopati

Diyabetin gözün görme tabakası olan retinada yaptığı bozukluklara Diyabetik Retinopati denir. Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşlerin, gözün sinir tabakasını zedelemesi sonucunda Diyabetik Retinopati oluşur. Diyabet vücudumuzda pek çok olumsuzluklara sebep olduğu gibi, gözlerimizi de kötü etkiler ve ciddi göz problemlerini beraberinde getirir. Uzun süre diyabet ile yaşayan insanların çoğunda, retina problemleri gelişmeye başlar. Retina tabakasında bulunan küçük damarlarda değişiklikler meydana gelir ve bu değişikliklerin sonucunda retinada kanamalar başlar veya damarlar, sızması gereken maddeleri damar dışına sızdırır, bu sızıntı retinada sıvı toplanmasına (ödem) yol açar. Diyabet hastalığı olan kişilerde, düzenli göz kontrolleri çok önemlidir. Zamanla hastalık ilerledikçe görmede zayıflık meydana gelir ve kalıcı görme kaybına neden olur. Bu sebeple diyabet kontrol altında tutulsa bile, retina muayeneleri ihmal edilmemelidir. Diyabet hastaları, rutin göz kontrolleri yaptırarak gözlerinde oluşabilecek sorunları minimuma indirebilirler. Birçok problem, erken teşhis ile çok daha kolay tedavi edilebilir.

Pars Plana Vitrektomi (PPV)

Göz ile ilgili hastalıklar anlatılırken göz ikiye ayrılır.

Gözün ön kısmı ve arka kısmı için farklı yöntemler kullanılır.

Ön kısmında KORNEA ve LENS, arka kısmında (VİTREOUS ve RETİNA) bulunmaktadır.

Gözün fotoğraf makinesi içine ve filmine benzetileceğini düşünürsek ön kısmın görevi, görüntünün arka kısma ulaşmasını sağlamaktır.

Ancak asıl görme işlevini yerine getiren ve sinirsel iletileri beyine ileten kısım, gözün arka kısmıdır.

Vitrektomi ya da diğer ismi ile Pars Plana Vitrektomi ameliyatı, gözün arka kısmında yer alan “vitre jel”i ve “retina” üzerinde özel aletler yardımı ile 1 mm den küçük kesilerle girilerek yapılan ameliyatın adıdır.