Kalp ritim bozukluları çoğu zaman hastaların kalp çarpıntısı
şikayeti ile dile getirdiği istirahat halindeyken kalbin düzensiz, normalden
hızlı veya yavaş attığı yaygın bir kalp rahatsızlığı durumudur. Birçok farklı
ritim bozukluğu türü vardır her yaşta görülebilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi kalp sağlığı
açısından çok önemlidir.
Kalp çarpıntısı, genellikle kalbin pompalama hareketini kontrol eden normal elektriksel uyarımlar da ki bir bozulmadan kaynaklanır. Bir çok koşullar ve hastalıklar olası çarpıntı nedenleri arasında bulunur:
Hastalarda çarpıntı nedeni çoğu zaman hemen tespit edilememektedir!
Doğru tanı ve tedavi için aritmi hastası çok dikkatli şekilde incelenmeli ve varsa çarpıntının esas nedeni ortaya konularak, tedavi süreci buna göre planlanmalıdır.
Kalp çarpıntısı (aritmi) teşhis edilirken birçok tetkik yapılmaktadır:
Elektrokardiyografi (Ekg): kalp çarpıntısı şikayetinde ilk başvurduğumuz tetkik genellikle kalp grafiğidir. Ancak Ekg' nin normal olması bireyde kalp ritmi bozukluğu olmadığı anlamına gelmez. Çünkü çarpıntı çoğu zaman kısa sürdüğü için çekilen Ekg, normal değerler gösterebilir.
Bu nedenle ek tetkikler gerekmektedir Laboratuvar incelemesi kan seviyeleri, tiroid hormonları ve elektrolit seviyeleri kontrol edilmeli
Ekokardiyografi: Ultrason cihazı ile kalbin yapısı, pompalama gücü ve kalp kapaklarının durumu incelenir. böylelikle çarpıntıya neden olabilecek olan kalp kaynaklı durumlar araştırılır.
Ritim Holter: Bir takım ritim bozukluklarının tespit edilebilmesi için kişinin kalp ritmini ritim holter kaydedilir. Genellikle 24 saat ile 48 saat boyunca kalp ritmi kaydedilir.
Tedavi: Öncelikle adım adım izlenen sistemik fizik muayene ve tetkikler sonucu kalp ritim bozukluğu ve olası nedenler tespit edilir. Tedaviye ritim bozukluğunun sebebi ve tespit edilen ritim bozukluğuna yönelik olarak başlanır
Tedavi yapılırken nedene yönelik tedaviler, ilaç tedavisi, gerekli durumlar da girişimsel "radyofrekans ablasyonu" adı verilen yönteme başvurulabilir.